Canelons de carn d'olla

Després de fer el brou d'escudella, potser no ve gaire de gust la carn d'olla, però sempre hi ha moltes maneres d'aprofitar-la i preparar-ne uns plats deliciosos. Un parell de maneres corrents de fer-ho és elaborant unes croquetes o preparant uns canelons de carn d'olla com els que us portem avui.

Els canelons sempre venen de gust i si un cop preparats els congelem, en tindrem per aquells moments en que no ve de gust entrar a la cuina. A casa els congelem en safates de sis en sis, i així sempre els tenim a punt. Només cal preparar la beixamel, posar-hi formatge pel damunt i enfornar fins que siguin calents i el formatge s'hagi torrat lleugerament.  

Primer de tot cal preparar la carn d'olla. De l'escudella que vàrem fer ens n'ha quedat aproximadament 1,2 kg de carn d'olla i hortalisses, després de desossar-la. Aconsello desossar la carn quan encara sigui calenta, però que no cremi, ja que serà molt més fàcil. També triem les hortalisses que volem aprofitar, nosaltres les hi posem gairebé totes, excepte la col i l'api. Si veiem que hi ha massa patata o pastanaga, també en retirem una petita part.

Els ingredients són en base a aquesta quantitat de carn, però per fer-ho fàcil, jo acostumo a posar 1/3 part de ceba i de tomàquet en relació al pes de la carn. Amb les quantitats indicades ens sortiran uns 36 a 40 canelons.

  • 2 paquets de plaques de canelons (40 plaques en total)
  • 1,2 kg de carn d'olla que haurem passat per la picadora.
  • 400 grams de ceba picada ben fina
  • 400 grams de tomàquet ratllat
  • 2 grans d'all picats
  • 40 grams de foie-gras
  • 1/2 got de vi ranci
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i Pebre

Per la salsa beixamel (per tots els canelons)

  • 80 grams de mantega 
  • 80 grams de farina blanca
  • 1 litre de llet sencera
  • 1 culleradeta de nou moscada
  • sal i pebre

Comencem bullin les plaques de canelons. Això depèn del tipus de plaques i de la marca. Normalment cal bullir-les uns 15 minuts, passar-les per aigua freda i anar-les estenen sobre uns draps de cuina ben nets. Si són de les que no necessiten cocció, es solen submergir en aigua calenta uns 10 minuts i també estendre-les sobre un drap. Bulliu-les de poques en poques, en una olla o cassola gran, introduint-les a l'aigua d'una en una per evitar que s'enganxin i es trenquin. Consell: Si no esteu gaire avesats a coure plaques, tingueu-ne un o dos paquets de reserva per poder substituir aquelles que es puguin trencar.

En una paella o una cassola gran hi posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i comencem a sofregir la ceba picada. Quan comenci a canviar de color hi afegirem els grans d'all, també ben picats. A mig sofregit hi afegirem el vi ranci que deixarem reduir. Tan bon punt el sofregit hagi agafat bon color és quan ho afegirem el tomàquet ratllat, que deixem coure més o menys cinc minuts. Ara toca posar-hi una culleradeta de pebre vermell dolç i el foie-gras. 

Quan veiem que el foie-gras s'ha fos i s'ha integrat bé amb el sofregit, aboquem la carn a la paella, remenant bé per integrar-ho tot i coure uns 5 minuts, no més. Cal recordar que la  carn i els altres ingredients ja són cuits. Just abans d'acabar, tastem i corregim de sal i pebre.

Deixem refredar la carn, farcim els canelons, enrotllem i els anem posant en una safata que pugui anar al forn . Si ho deixem per un altre dia a la nevera encara serà més fàcil de farcir. En aquest cas cal cobrir la carn amb un film transparent, ben enganxat a la carn, per tal que no ens faci crosta al damunt.

Per preparar la beixamel fonem la mantega en una paella mitjana i quan estigui completament fosa hi anem afegint la farina poc poc per evitar que faci grumolls. La courem sense deixar de remenar uns 5 o 6 minuts, fins que veiem que va agafant un lleuger color torrat. Ara cal afegir la llet calenta poc a poc sense deixar de remenar. Quan haguem integrat tota la llet ja tenim la beixamel a punt. Allargarem una mica la cocció si ens agrada més espessa.

Posem la beixamel damunt dels canelons, hi espolsem formatge al nostre gust i posem al forn fins que els canelons siguin calents i el formatge s'hagi fos. Podem gratinar uns minuts per acabar enrossint el formatge. Servir calent i menjar.