Les cremes de verdures són fàcils de fer, saludables i econòmiques. També són receptes d'aprofitament, perquè les pots fer amb aquelles verdures que volten des de fa dies per la nevera i no saps que fer amb elles. De fet, la crema de verdures que us porto avui està elaborada amb uns quants calçots que van sobrar del manat que vaig comprar per fer un pollastre amb salsa de calçots, unes pastanagues, de les que sempre tinc a la nevera per fer amanides, i unes patates.
Per elaborar la recepta faig servir la tècnica ràpida per cuinar cremes de verdures del llibre de la Carme Ruscalleda, La màgia de la cuina. En aquest llibre explica de manera molt didàctica moltes tècniques culinàries que després podem aplicar per fer altres receptes. Es un d'aquells llibres que no pot faltar a la casa d'un cuinetes.
Però anem per feina; respecte als ingredientes les quantitats són aproximades. Una de les coses bones d'aquesta recepta és que no cal patir per les quantitats. Jo he fet servir:
- 2 patates mitjanes
- 10-12 calçots que podem substituir per una ceba
- 4 pastanagues
- 1 gra d'all
- oli d'oliva verge extra
- nata líquida, formatge en crema tipus Philadelphia o formatgets en porcions, opcionals
- sal i pebre negre mòlt
Pelem totets les verdures i les tallem en rodanxes d'uns 2 centímetres. Les patates en trossos no massa grans.
Posem a bullir 1 litre d'aigua. Jo a casa faig servir un bullidor.
En una olla o cassola fonda, posem l'oli i sofregim els calçots a foc suau fins que comencin a agafar color. Afegim les restes de verdures i les sofregim un parell de minuts. Aboquem l'aigua fins cobrir totes les verdures i tres de dits més i coem les verdures entre 6-8 minuts, amb la tapa posada, i fins que les patates i les pastanagues estiguin tendres.Salpebrem.
Incorporem una cullerada de nata líquida o formatge en crema i continuem la cocció un minut més. Retirem l'olla de la cassola i amb una batedora de braç triturem les verdures fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Tastem la crema per si volem afegir una mica més de nata o formatge i/o una mica més de sal i pebre.
Si patiu per si la crema us pot quedar massa aigualida, us recomano retirar part del líquid de la cocció abans de triturar les verdures, i afegir-lo després si veieu que la crema us queda massa espessa. Sempre podem afegir líquid a la crema per fer-la més líquida, però no al revés.
Podeu guardar la crema a la nevera un parell de dies sense problema. Guardeu-la en un recipient tancat.
Podeu fer servir aquesta recepta per elaborar altres cremes de verdures amb carbassons, albergínies, carbassa, coliflor, bròcoli, faves....