Bastonets de formatge i olivada Les Trilles

Aquests bastonets de pa amb olivada i formatge són una delícia i no són gens complicats de preparar. Són perfectes per picar en qualsevol moment per matar la gana o per acompanyar el vermut. Quan els fem a casa el cap de setmana, anem picant cada cop que passem per la cuina fins que no en queda ni un.

Ingredients:

  • 150 grams de farina panificable
  • 75 ml d'aigua
  • 20 ml d'oli d'oliva verge extra Les Trilles
  • 3 grams de sal
  • 3 grams de llevat sec de forner
  • 40 grams d'olivada d'arbequina verda Les Trilles
  • 25 grams de formatge ratllat de tipus parmesà

Primer cal preparar la massa. que pastarem amb la farina, el llevat, l'aigua, l'oli la sal. Personalment, prefereixo començar sense el llevat, que incorporo a mig pastar. Tot i això, si no esteu acostumats a pastar, segurament us serà més fàcil si poseu el llevat des de bon principi i, fins i tot, si abans el desfeu en l'aigua.

Quan la massa sigui homogènia i elàstica, que ja no s'enganxi a les mans, la posem dins d'un bol enfarinat, la tapem amb un drap  i la deixem fermentar fins que dobli el volum. Això serà si fa no fa una hora; a l'hivern, com que la temperatura és més baixa, hi haurà d'estar una estona més. 

Estirem la massa damunt del taulell amb les mans. Evitem fer servir el corró per evitar compactar la massa. Es tracta d'obtenir un rectangle d'aproximadament centímetre i mig de gruix. Quan tinguem la massa a punt, barregem l'olivada amb el formatge fins que quedi una barreja ben homogènia. 

Mentalment dividim el rectangle en tres parts i posem la meitat de la pasta al mig. Pleguem un dels extrems com faríem amb una carta, posem l'altra meitat de la pasta al damunt, i cobrim amb l'altre extrem. Quedaran tres capes de massa i dues d'olivada que premerem amb les mans per  segellar bé les diferents capes i fer que l'olivada penetri lleugerament a la massa.

Opcionalment hi podem espolsar una mica de sèsam cru o altres llavors pel damunt. Ara només cal tallar-ne tires, aproximadament d'un centímetre l'amplada. Cargolarem aquestes tires i les anem posant en una safata amb un paper per anar al forn. Les deixem reposar uns 10-15 minuts i enfornem a 220ºC uns 15 minuts, fins que agafin una mica de color. 

Si voleu uns bastonets més tendres i no tan cruixents, deixeu-los reposar 15 o 20 minuts més abans de posar-los al forn. Recomano menjar-los al mateix dia i, en qualsevol cas, no els guardeu en bosses de plàstic ni recipients hermètics, ja que acabarien quedant estovats.