Aquest cap de setmana hem preparat per dinar un plat de pasta amb salsa d'olivada. I és que l'olivada no és només per menjar-la com aperitiu. Amb ella es poden elaborar delicioses i aromàtiques salses per acompanyar plats de pasta, de peix blau, o per omplir de sabor una senzilla amanida o un plat de verdures.
Per fer la recepta he fet servir l'olivada d'arbequina madura de Les Trilles, elaborada per la cooperativa Olis Bellaguarda, seguint una recepta tradicional i artesanal, amb una fermentació mínima de 24 mesos, que li aporta un sabor i aroma únics.
Ingredients per a 2-3 persones:
- 200 grams de pasta curta tipus fusilli
- 300 grams de tomàquet natural triturat
- 3 cullaradetes curulles d'olivada d'arberquina madura Les Trilles
- 2 culleradetes de melmelada de tomàquet
- 2 culleradetes de tàperes
- 2 grans d'all
- oli d'oliva verge extra Les Trilles
- farigola
- formatge parmesà ratllat
- sal i pebre negre mòlt
Posem aigua amb sal a bullir per coure la pasta al dente seguint les instruccions del fabricant.
En una paella gran aboquem un bon raig d'oli d'oliva i els grans d'alls ben picats. Quan els alls comencin a daurar-se afegim el tomàquet natural triturat i la melmelada de tomàquet. Remenem i cuinem a foc suau uns minuts abans d'afegir l'olivada, les tàperes i la farigola. Continuem la cocció fins que la salsa espesseixi. Salpebrem i reservem.
Abans d'escorrer la pasta, reservem una mica de l'aigua de cocció per afegir-la a la salsa si aquesta ens ha quedat massa espessa. Escorrem bé la pasta, l'aboquem a la paella i la mesclem amb la salsa d'olivada. Servim la pasta immediatament acompanyada de formatge parmesà ratllat.