Normalment intento planificar les receptes que publicaré al blog cada mes. Però també em passa sovint que vaig a comprar i m'enamoro d'algun producte que no és el que tenia previst cuinar i haig de canviar de plans sobre la marxa. És el que em va passar l'altra dia quan vaig anar a la parada de Les Arnaules a la Plaça Major de Manresa. Anava amb l'idea de comprar una coliflor i vaig acabar enamorant-me d'un preciós manat d'espinacs. I ja em veieu de tornada cap a casa buscant una nova recepta per cuinar aquells espinacs. La recepta elegida va ser aquest fabulós risotto verd d'espinacs.
Qui m'havia de dir, quan era petita i veia els dibuixos animats d'en Popeye menjant aquells espinacs de llauna, que jo en faria plats tan bons amb espinacs acabats de collir de l'hort amb aquesta bona pinta. Ni ma mare s'ho creu!
Ingredients per 2-3 racions:
- 200 grams d'arròs carnaroli
- 150 grams d'espinacs frescos i nets
- 1 ceba mitjana
- 1 gra d'all
- 1 litre de brou de pollastre
- mitja copa de vi blanc
- oli d'oliva verge extra
- 20 grams de mantega
- 40 grams de formatge parmesà ratllat
- 3-4 xampinyons portobello
- sal i pebre negre mòlt
Posem aigua a bullir, amb una mica de sal, per escaldar els espinacs.Quan l'aigua arrenqui el bull aboquem els espinacs i quan l'aigua torni a bullir els retirem i, ben escorreguts, els triturem fins aconseguir un puré sense grumolls.
Filetegem els xampinyons i els deixem preparats per saltar-los un parell de minuts en una paella amb una mica d'oli, just abans de tenir fet el risotto.
Posem a escalfar el brou de pollastre, tapat per que no s'evapori.
En una cassola baixa i ampla aboquem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i afegim la mantega. Quan la mantega s'hagi desfet, afegim la ceba i el gra d'all ben picats i els cuinem a foc suau fins que la ceba estigui ben tendra i comenci a agafar color (sense que arribi a tornar-se marró).
Afegim l'arròs a la cassola i l'anem remenant fins que veiem que comenca a transparentar, aleshores afegim el vi blanc i deixem que evapori una mica. És a partir d'aquí quan començarem a afegir el brou de pollastre ben calent, primer un parell de cullerots fins que l'arròs quedi cobert pel brou, i després l'anirem afegint a mida que l'arròs el vagi absorbint, evitant de deixar mai l'arròs sense líquid.
A partir de que afegim el brou comptaren 18 minuts. Durant aquest temps no pararem de remenar l'arròs. El secret d'un bon risotto és no parar de remenar l'arròs, que no falti mai líquid durant la cocció -el brou sempre calent-, i afegir el brou poc a poc, a mida que l'arròs ho demani, sense deixar-lo mai sec. El risotto ha de quedar amb una textura cremosa, mai seca.
Quan faltin 3 minuts per arribar als 18 minuts afegim el puré d'espinacs; tres minuts després, tastem l'arròs per veure si està al punt, i afegim el parmesà i salpebrem - tingueu en compte que tant el brou com el parmesà ja contenen sal, per això salpebrem al final-. Barregem el parmesà amb l'arròs fins que quedi ben incorporat i servim de seguida el risotto decorat amb els xampinyons saltats a la paella.