Mercabarna distribuirà aquest Nadal més de 100.000 tones de producte fresc

El passat 12 de desembre els Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna van fer una roda de premsa per donar a conèixer les previsions de vendes i les tendències gastronòmiques per la campanya de Nadal 2024. Es preveu distribuir aquest mes de desembre més de 100.000 tones de producte fresc entre fruita i hortalissa, pexi i marisc, carn i aviram. Els diferents sectors pronostiquen una campanya molt similar a la del 2023 en volum de comercialització. 

Respecte a quins seran els ingredients més cobejats per als consumidor, des del Gremi de Majoristes del Peix (GMP) avancen que les estrelles dels àpats nadalencs en peix fresc seran el salmó, el llobarro, el rap, el lluç i el calamar. També hi haurà producte de proximitat del Mediterrani, fent referència al recent acord de la Comissió Europea per mantenir les jornades de pesca pels vaixells d'arrossegament pel 2025. 

Pel que fa al producte de granja, que ja suposa un 50% del global que es comercialitza al mercat majorista, les estrelles seran l'orada, el llobarro, el salmó i el corball. Però si parlem de congelats, les gambes llagostineres i els escamarlans seran els "bestsellers" de les festes. Des de Mercabarna aconsellen combinar producte fresc amb congelat que avui en dia és de molta qualitat i per ajudar a equilibrar la despesa en menjar.

La carn continua sent una de les estrelles del Nadal, ja sigui amb talls i preparacions tradicionals (rostits i rosbif), o amb propostes més innovadores, especialment a la restauració, com les carns selectes de races com Simmental, Angus, Hereford, Rubia Gallega, Wagyu i talls com els "chuletones", els "t-bones" i els entrecots. Entre les sorpreses gastronòmques, els menuts - la galta, la llengua i el capipota- que entren en els menús nadalencs com a nova tendència. 

Pel que fa a l'aviram, la pularda, provinent del Penedès i de França, tornarà a ser la gran protagonista pel que fa a les peces típiques de Nadal, encara que no mancaran tampoc el capó, el gall dindi de pagés de ploma negra, el pollastre de pagès, la pintada i el magret d'ànec. I aquest any, com a novetat, el faisà. 

Rspecte a la fruita i les hortalisses, la pinya continuarà sent la icona del Nadal. La pinya "premium", els fruits vermell i els citrics regnaran a les taules, encara que no mancaran les fruites de contraestació com litxis, rambutants o pitahayes.

Les hortalisses de l'escudella, les carxofes i els tomàquets xerri, amb origen al Maresme, Baix Llobregat i Almeria, posaran el contrapunt vegetal. 

Després de la roda de premsa, els xefs Carme Ruscalleda i Raül Balam van presentar sis "platillos" elaborats amb productes típics i de nova tendència aquest Nadal:

  • Brioix amb Rilletes de Pularda
  • Corball marinat amb vinagreta de xerris
  • Fricandó de llengua de vedella amb cama-secs
  • Rotllet de gamba llagostinera amb salsa "jurvert"
  • Escalivada d'alls tendres, carbassa i calçots amb picada de músic
  • Cheesecake amb clementina i caqui i gelea de taronja
Aquí pots descarregar les receptes dels "platillos" i també trobar un munt de receptes més si encara no saps que cuinar per aquestes festes. Consulta també el Decàleg dels frescos nadalencs per evitar el malbaratament alimentari.