Lasanya de carn

La lasanya és un plat que trobo deliciós i que tenia pendent des de feia massa temps. Es tracta d'un plat que intercala diverses capes de làmines de pasta amb altres capes de farcit. El plat es remata amb salta beixamel i formatge que gratinarem abans de servir. El farcit pot ser de carn o de verdures i hortalisses. De cada tipus en trobareu moltes receptes diferents. En aquest cas nosaltres hem decidit fer una lasanya de carn.

Realment quan parlem de lasanya ens referim a les làmines de pasta que es fan servir per preparar el plat. Del nom de la pasta n'ha sortit el nom de la recepta; o potser ha estat a l'inrevés? Sigui com sigui, la gran majoria de receptes solen tenir quatre capes de pasta combinades amb tres de farcit.

Ingredients

  • 8 Plaques de pasta per fer lasanya
  • 500 grams de carn picada de vedella
  • 1 ceba mitjana
  • 5 o 6 calçots o 1 porro
  • 1 gra d'all
  • 1 pastanaga
  • 450 grams de tomàquet natural triturat 
  • mig got de vi ranci
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • 1 cullerada d'orenga
  • formatge ratllat per gratinar
  • oli, sal i pebre
Per fer la beixamel
  • 30 grams de mantega
  • 30 grams de farina blanca
  • 350 ml de llet sencera
  • 1 pessic de nou moscada
  • sal i pebre

Abans de començar amb la recepta, vull fer breus unes consideracions. De pasta de lasanya n'hi ha de diferents tipus, des dels que s'han de coure en aigua bullint fins a les que es poden fer servir tal com surten del paquet. Tot i això, la majoria de les plaques que es poden fer servir sense coure, recomanen remullar-les en aigua calenta entre 5 i 10 minuts. Us recomano que mireu les instruccions del fabricant i les seves recomanacions. Pel que fa a la mida, totes tenen una mida més o menys semblant.

També haureu vist que recomano fer servir uns quants calçots. En tractar-se d'una ceba dolça, m'agrada molt el toc que deixa en el sofregit. Quants calçots posar-hi depèn del seu gruix. Si no és temporada de calçots, podeu posar-hi un porro que també aporta molt bon sabor. Per la carn, nosaltres hem triat només carn de vedella, però en podeu fer servir una barreja de porc (200grams) i vedella (300grams). 

Preparar el farcit

Piquem ben petita la ceba, els calçots –o el porro–, i la pastanaga. Comencem a sofregir fins que  la ceba comenci a agafar color, moment en que hi afegirem el gra d'all també ben picat. Quan tot hagi agafat bon color, hi afegirem la carn picada que farem enrossir mentre l'anem desfent perquè no faci pilotes.

Mullem amb el vi ranc, que deixarem reduir, tot seguit hi posarem el tomàquet que deixarem coure entre 20 i 30 minuts. Just un moment abans d'apagar el foc hi afegim el  pebre vermell i l'orenga, corregim de sal i posem pebre negre acabat de moldre al nostre gust.

Reservem fins al moment de muntar el plat. Això ens permet preparar el farcit amb antelació i muntar el plat just en el darrer moment.

La Beixamel

En una paella petita fonem la mantega i hi afegim la farina poc a poc perquè no faci grumolls. La courem sense deixar de remenar uns 5 o 6 minuts, moment en que afegirem la llet de mica en mica per que es vagi integrant sense que hi hagi canvis de temperatura; també ho farem sense deixar de remenar. Quan haguem integrat tota la llet ja tenim la beixamel a punt. Podem allargar una mica el temps si la volem més espessa, però compte, que després d'apagar el foc, encara espessirà una mica.

Muntar el plat

Tenim present que en aquest moment ja tindrem la pasta de lasanya a punt segons les instruccions del fabricant: cuita, remullada o seca. 

En una safata apta per anar al forn posarem una capa ben fina de beixamel al fons. Al damunt hi posem dues plaques de lasanya que cobrirem amb un terç del farcit. Posem dues capes més alternant pasta i farcit. Tanquem amb una darrera capa de pasta.

Repartim la beixamel per damunt de la lasanya i hi repartim el formatge ratllat per damunt. Poseu-n'hi més o menys segons el vostre gust. Addicionalment també hi podeu posar bocins menuts de mantega que amorosiran la cobertura.

Enfornem a 200º uns 25 minuts, els últims minuts gratinarem per enrossir el formatge i servirem acabat de sortir del forn