Caprabo i la Federació Catalana DOP- IGP celebren la Jornada Gastronòmica del Torró d'Agramunt amb segell IGP

La Federació Catalana DOP-IGP i Caprabo van dur a terme, aquest dilluns, la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat del Torró d'Agramunt amb segell d'Indicació Geogràfica Protegida. L'esdeveniment s'ha celebrat a l'espai Chef Caprabo del supermercat de l'Illa Diagonal de Barcelona i ha ofert un showcooking degustació amb receptes elaborades sobre la base del torró. Les receptes van estar elaborades pel xef Sergi Aritzeta, del Restaurant El Truc d'Agramunt, (l'Urgell). La sessió va comptar ha comptat amb la presència de la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Sònia Pina; i el responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero.

La jornada gastronòmica s'emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Per destacar la versatilitat i el valor del Torró d'Agramunt amb segell IGP a la cuina, el xef Sergi Aritzeta va elaborar un menú degustació de tres plats, combinant sabors tradicionals amb tocs frescos i exòtics.

Les receptes que ens va elaborar en aquest ocasió van ser:

  • Bunyol de galta de senglar amb salsa de fricandó de torró d’Agramunt i xocolata a la pedra
  • Magret d'Ànec amb hoisin de Torró d'Agramunt i Mongetes del Ganxet
  • Torrada de Santa Teresa farcida de praliné de Torró d'Agramunt

La IGP Torró d'Agramunt comprèn el terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell. La seva recepta combina una acurada barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel, clara d'ou, i pa d'àngel, i es presenta en tauletes rodones o rectangulars de diverses mides i pesos. Tot això li dona a la massa un lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. El percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46% al 60%, segons el torró sigui de categoria extra o suprema. El Torró d'Agramunt és tradició, present i futur, un símbol d'identitat que transcendeix generacions i continua sent un referent gastronòmic.

La Federació Catalana DOP-IGP és una entitat sense ànim de lucre, que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 265 empreses, gairebé totes cooperatives, que en el seu conjunt donen ocupació a prop de 4.000 persones, a més dels 20.500 agricultors i ramaders que produeixen i elaboren aquests productes que han obtingut la màxima certificació de qualitat que atorga la UE a un aliment. 

Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques

La jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l’any 2015, i des d’aleshores, ha dut a terme fins a 25 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat i de temporada. Aquest programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d’un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l’organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada,  entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).