Ahir dilluns, Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP van organitzar la Jornada Gastronòmica de la IGP Calçot de Valls i la DOP Arròs del Delta de l’Ebre. Les Jornades Gastronòmiques de Caprabo van començar l'any 2015, i a hores d'ara ja se n'han fet 25 edicions dedicades a productes de proximitat.
Les Jornades Gastronòmiques Caprabo de Productes de Proximitat posen en valor els productes de proximitat, de qualitat i de temporada.
Durant la jornada, la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Sonia Pina, va destacar "la importància d’aquestes jornades gastronòmiques que, des de fa temps, s’organitzen en col·laboració amb Caprabo, les quals permeten posar en valor els aliments catalans amb aquests segells de qualitat, que són garantia d’excel·lència i un reflex de la riquesa gastronòmica del nostre país, amb la finalitat que les llars catalanes coneguin la qualitat i autenticitat dels nostres productes". La jornada també va comptar amb la presencia del president del consell regulador de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, Marcel Matamoros, del president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent i del responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero.
L'esdeveniment va ser a l'espai Chef Caprabo de l'Illa Diagonal de Barcelona i va estar dirigit pel xef Marc Grivé, cofundador de Gastroshows que va preparar un deliciós menú complet a base d’aquests productes que va consistir en uns Nyoquis de calçots a la carbonara, arròs de bolets i tàrtar de presa de porc ral i una falsa catània elaborada amb farina d’arròs. Aquest menú ressalta la versatilitat d’aquests dos productes tot explorant diferents tècniques de cocció que destaquen els seus sabors únics. Els plats es van maridar amb uns vins de la DO Empordà i la DO terra alta presentats per la sommelier Gemma Muray.
La IGP Calçot de Valls es produeix als sòls de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. És una ceba tendra, blanca i dolça que, rostida a la brasa i acompanyada de la salsa de calçot, és la base de la calçotada, una de les celebracions més populars de Catalunya. Tot i això, amb els calçots també podem preparar moltes receptes alternatives que trobareu al nostre blog.
La DOP Arròs del Delta de l’Ebre és un símbol de qualitat i confiança per al consumidor. Es dediquen milers d’hectàrees a aquest conreu, tant als municipis del Delta de l’Ebre, com a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Es tracta d’un gra semi llarg i rodó amb alt contingut en midó, el que li confereix una gran capacitat d’absorció de sabors mentre conserva la seva textura.
La Federació Catalana DOP-IGP és una entitat sense ànim de lucre que agrupa la majoria de consells reguladors de les DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 265 empreses productores, gairebé totes cooperatives, que en el seu conjunt donen feina a més de 4.000 persones i a més de 20.500 pagesos i ramaders que elaboren els seus productes amb la màxima certificació de qualitat que atorga la UE als productes alimentaris.
Caprabo va néixer a la ciutat de Barcelona l'any 1959. Actualment té una àmplia xarxa de supermercats repartits per les quatre províncies catalanes. Aposta per un Programa de Proximitat per Comarques a través del del qual arriben a les seves botigues uns 325 petits productors i cooperatives agràries. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, segons la riquesa de la seva producció agroalimentària. Desenvolupa diferents iniciatives per incentivar el consum de productes de proximitat, com les Fires Caprabo i les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat, i compta amb el suport, entre d'altres, de la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).