Si sou com jo, que no us podeu resistir a ficar-vos a la cuina per preparar unes postres casolanes malgrat les altes temperatures, us porto la recepta ideal: un semifred de mascarpone i Nutella banyat amb ganache de xocolata, inspirat en una recepta del blog de Maria Lunarillos. Són unes postres gelades molt fà cils de preparar, que no necessiten gelatera. Només necessitem un motlle rectangular de 22-23 centÃmetres de llarg. Si el motlle no és desmuntable, us aconsello que el folreu amb paper vegetal, aixà podreu treure el semifred més fà cilment.
La base de la recepta és el tÃpic pastÃs de l'à via fet amb galetes. Per farcir-lo farem servir nata per muntar i formatge mascarpone. L'alt percentatge de matèria grassa farà que el pastÃs gelat tingui una textura suau i no es formin cristalls de gel. El toc final, un bany amb ganache de xocolata...tot un vici!
Ingredients:
- 300 g de galetes rectangulars, jo he fet servir galetes Chiquilin
- 225 g de formatge mascarpone
- 200 ml de nata per muntar 35% MG
- 60 g de sucre llustre
- llet sencera o semi per remullar les galetes
- 80 grams de Nutella o d'altra tipus de crema de xocolata
- 100 grams de xocolata negra per fondre
- 60 grams de mantega sense sal
Muntem la nata, que ha d'estar molt freda, amb un batedor de varetes i la desem a la nevera mentre mesclem el formatge mascarpone, escorregut prèviament, amb el sucre llustre fins aconseguir que tingui una textura pomada. A continuació mesclem el formatge amb la nata amb moviments embolcallants.
Posem la Nutella al micro només uns segons per que tingui una textura més lÃquida i comencem a muntar el semifred dins del motlle, prèviament folrat amb paper vegetal: remullem les galetes, una a una, i cobrim amb elles la base del motlle. Extenem per sobre un terç de la crema de formatge i nata i per sobre repatim un parell de cullerades de Nutella. Cobrim la crema amb una capa de galetes remullades amb llet i repartim per sobre un altre terç de la crema de formatge i nata i un parell de cullerades de Nutella. Cobrim la crema amb una nova capa de galetes, i per sobre aboquem l'últim terç de crema i la resta de Nutella. Per últim, cobrim la crema amb una última capa de galetes.
Tapem el motlle amb film transparent i el fiquem al congelador mÃnim 24 hores.
Al dia següent preparem la ganache: posem en un bol la mantega tallada a trossos i la xocolata ben esmicolada. Fiquem el bol al micro uns 10 segons i després mesclem els ingredients amb una espà tula de silicona. La calor residual ens ajudarà a que els ingredients es desfacin. Tornem a ficar el bol al micro, en intervals de 10 segons, fins que aconseguim una crema llisa i homogènia. Es millor fer servir el micro en intervals curts, perquè aixà evitem que se'ns cremi la xocolata.
Treiem el semifred del congelador uns minuts abans de consumir-lo - compte amb la calor de l'ambient per que no volem que se'ns desfaci abans de servir-la a taula-. El posem sobre una safata i aboquem per sobre la ganache. Si l'hem feta amb antelació i s'ha solidificat una mica, la fiquem al microones uns segons per que es torni lÃquida.