Amanida de tomàquet amb burrata i alfàbrega

Dissabte passat vam visitar el Mercat de la Terra de Sant Fruitós de Bages que es celebra cada mes al cobert de la Màquina de Batre d'aquesta localitat.

Els Mercats de la Terra s'inspiren en els principis de l'Slow Food, aliments bons, nets i justos per a tothom. Els protagonistes són els petits productors i artesans del menjar de la zona. El Mercat de la Terra de Sant Fruitós de Bages és el segon que s'organitza a Catalunya, després del de Barcelona.

En aquest mercat de la Catalunya Central podeu trobar a l'estiu les parades dels pagesos plenes d'una gran varietat de tomàquets, a quin més bo. I és que l'horta bagenca és famosa per la gran varietat de tomàquets que es conreen i el seu deliciós sabor. Tomàquet cor de bou o mamella de monja, pebroter, esquena verda, verd de marge o rosa ple són només algunes de les varietats que podeu trobar a l'estiu a les parades del pagesos de la comarca.

I parlant de tomàquets, aquest cap de setmana es celebra a Manresa la vuitena edició de la Festa del Tomàquet del Bages. Del 19 al 27 de juliol s'han organitzat un munt d'activitats al voltant de la reina de l'horta bagenca, com passejades pels horts de la Culla, maridatges, tallers per fer conserves, el Sopar del Tomàquet i el Mercat del Tomàquet al Passeig Pere III de Manresa (davant del Casino), entre d'altres activitats. A més tot el cap de setmana, si visites els bars de vins dels celler de la Ruta del Vi del Bages, podreu acompanyar les copes de vi amb tapes elaborades amb tomàquets. Aquí podeu consultar totes les activitats programades.  

I tant parlar de tomàquets, la recepta d'aquesta setmana és una espectacular amanida de tomàquets de diferentes varietats amb burrata i alfàbrega fresca. 

Farem servir diferents varietats de tomàquets per donar més color al plat. El formatge que he fet servir és burrata però podeu fer servir altres tipus de formatge fresc com la mozarella o mató de Montserrat.

Per amanir el plat, oli d'oliva verge extra, si pot ser d'una de les varietats locals de la comarca, com la corbella, la vera o la verdal de Manresa; sal de Cardona, i un bon vinagre. Jo he fet servir l'agredolç de Riesling de Castell de Gardeny, un dels meus favorits. I per últim, per donar encara més color i sabor al plat, alfàbrega fresca.

Per saber més sobre els productes que s'elaboren al Bages, us recomano feu una ullada a la pàgina del Rebost del Bages.