A casa m'agrada de tant en tant fer mandonguilles vegetals. Encara que al Jordi li agraden més les de carn, també s'apunta a unes mandonguilles vegetals si les acompanyo amb bona salsa per sucar-hi pa, com la que us porto avui. La recepta de la salsa de tomàquet és un bàsic que podeu servir per acompanyar pasta, arròs, peix....I la recepta de les mandonguilles de llenties també la podeu fer servir amb altres llegums, encara que potser us caldrà ajustar la quantitat de pa ratllat per donar-li prou consistència a la massa per fer les mandonguilles.
Al blog també teniu publicades la recepta de les mandonguilles de ceba i formatge amb salsa picant, les de bròcoli amb salsa de tomàquet i alfàbrega i les preferides del comisari Montabano, el personatge creat per Andrea Camilleri, les de albergínia.
Ingredients per a 4 persones (surten unes 16 mandonguilles):
Per les mandonguilles:
- 400 grams de llenties pardines cuites
- 1 ceba mitjana
- 1 pastanaga gran
- 2 culleradetes de salsa Habanero Chilipum
- 1 ou
- 3 cullerades curulles de pa ratllat
- sal i pebre negre mòlt
- oli d'oliva verge extra
Per la salsa de tomàquet:
- 700 grams de tomàquet natural triturat
- 1 ceba gran
- 3 culleradetes de melmelada de tomàquet
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- oli d'oliva verge extra
- farigola i orenga
- sal i pebre negre mòlt
- llavors de sèsam
Primer preparem la massa per fer les mandonguilles. La prepararem d'un dia per un altre per que agafi consistència.
En una paella amb oli cuinem a foc suau la ceba picada i quan comenci a agafar color afegim la pastanaga també picada. -Per fer les mandonguilles he fet servir una picadora per picar la ceba i la pastanaga. Es un petit electrodomèstic que paga la pena tenir-lo a la cuina-. Deixem coure uns cinc minuts abans d'abocar les llenties cuites ben escorregudes i les dues culleradetes de salsa Habanero Chilipum. Salpebrem i continuem la cocció cinc minuts més. Retirem la paella del foc i aboquem el contingut dins d'un bol gran.
Quan les llenties estiguin a temperatura ambient afegim l'ou batut i el pa ratllat. Mesclem bé tots els ingredients a ma i deixem la massa a la nevera fins al dia següent, tapada amb film transparent.
Al dia següent encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.
Fem les mandonguilles. Us aconsello que feu servir una cullera metàl·lica per fer boles de gelat perque així aconseguirem que totes les mandonguilles tinguin la mateixa mida. Amb les mans els hi acabarem de donar una forma rodona.
Posem les mandonguilles, separades entre si, sobre una safata per anar al forn prèviament folrada amb amb paper vegetal o d'alumini. Les enformen 15 minuts, les girem i les tornem a enfornar 5 minuts més. Les traiem del forn i les reservem.
Mentre es fan les mandonguilles al forn preparem la salsa de tomàquet: en una cassola baixa posem un bon raig d'oli d'oliva i aboquem la ceba tallada ben petita. Cuinem la ceba a foc suau fins que comenci a transparentar. Afegim el tomàquet natural triturat, el pebre vermell i la melmelada de tomàquet. Remenem i salpebrem. Continuem la cocció fins que la salsa comenci a espessir-se i a tenir l'aspecte d'una confitura. Si pel vostre gust la salsa us queda massa espessa, li podeu afegir una mica d'aigua calenta, durant la cocció, fins aconseguir la consistència que més us agradi.
Quan la salsa estigui a punt, afegim les mandonguilles i la farigola i l'orenga picada, remenem amb compte i deixem que faci xup-xup un parell de minuts més. Retirem la cassola del foc, decorem amb llavors de sèsam per sobre i servim a taula.