Espagueti amb crema de calçots

Quan voltem pel territori ens agrada visitar i comprar a les agrobotigues i cooperatives que trobem pel camí. Fa uns dies voltàvem pel Baix Camp i vam apropar-nos a la Cooperativa Agrícola de Cambrils per comprar fruita i verdura i un parell de manats d'IGP Calçots de Valls

Si coneixeu el nostre blog ja sabeu que som fans dels calçots. Cada any publiquem receptes elaborades amb aquestes cebes tendres tan nostrades; i aquest any tornem amb noves receptes, com aquests espagueti amb crema de calçots, que estan per llepar-se'n els dits.


Ingredients per a 4 persones:  
  • 8-12 calçots dependent de com siguin de gruixuts 
  • 320 grams de pasta llarga tipus espagueti
  • 200 ml de nata líquida per muntar
  • 4 cullerades de formatge parmesà o grana padano ratllat
  • 2 grans d'all
  • un pessic de nou moscada
  • avellanes torrades DOP Avellana de Reus
  • una llesca petita de pa torrat amanit amb oli, all i julivert
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Posem aigua amb sal a bullir per coure la pasta al dente seguint les instrucciones del fabricant. Reservarem una mica de l'aigua de cocció per si la crema de calçots ens queda massa espessa.

Amb la ma de morter fem una picada amb les avellanes i el pa torrat. 

Pelem els calçots, els tallem al llarg en 2 o 4 trossos depenent de com siguin de gruixuts i després els tallem en rodanxes petites. Posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra en una paella, piquem els grans d'all ben petits i els afegim a la paella. Quan comencin a daurar-se aboquem els calçots tallats i els cuinem a foc suau fins que comencin a transparentar. Aboquem la nata líquida, la nou moscada i salpebrem. Quan la nata espesseixi retirem la paella de la cassola i aboquem els espagueti cuits al dente ben escorreguts. Afegim una mica de l'aigua de la cocció de la pasta si veiem que la salsa ens ha quedat massa espessa.

Servim la pasta en els plats i per sobre repartim la picada de pa i avellanes. 

Podem acompanyar el plat amb un vi negre jove de la DOP Tarragona.