Avui us porto una altra d'aquelles receptes amb verdures que agrada a quasi tothom. El secret, una bona salsa de tomà quet i el gratinat de formatge final. Fà cil de fer, aquest gratinat de bledes i patates està per sucar-hi pa.
Recordeu que estem en temporada de bledes i que al blog trobareu unes quantes receptes ben bones per assaborir-les en el seu millor moment.
Ingredients per a 4 persones:
- 400 grams aproximadament de bledes ja netes
- 1 ceba gran
- 400 grams de tomà quet natural triturat
- 400 grams de patates
- un parell de cullerades de beixamel ben curulles
- un parell de culleradetes de melmelada de tomà quet, opcional
- un parell de cullerades de formatge parmesà ratllat
- una culleradeta de pebre vermell dolç
- formatge emmental ratllat
- oli d'oliva verge extra
- farigola
- sal i pebre negre mòlt
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190 graus.
En una cassola gran, apta per anar al forn, aboquem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i quan estigui calent afegim la ceba tallada ben petita. Abaixem el foc i cuinem la ceba fins que comenci a enfosquir-se. Separem les fulles de les bledes de les tijes, i reservem les primeres. Tallem les tijes en trossos no massa grans i les afegim a la cassola. Quan les tijes comencin a estar tendres, aboquem el tomà quet natural triturat, el parell de culleradetes de melmelada de tomà quet, la farigola i el pebre vermell dolç. Remenem i continuem la cocció fins que el tomà quet comenci a espessir-se; aleshores afegim les patates tallades a rodanxes fines. Tapem la cassola. Quan hagin passat uns cinc minuts aboquem les fulles de les bledes tallades a trossos i continuem la cocció 3 minuts més amb la cassola tapada.
Afegim a la cassola la beixamel i el formatge parmesà ratllat. Barregem amb compte per que no se'ns trenquin les patates. Salpebrem.
Cobrim les patates i les bledes amb el formatge emmental ratllat i fiquem la cassola al forn, aproximadament 30 minuts i fins que les patates estiguin tendres - per comprovar-ho les podeu punxar amb una broqueta-. Si al final, el formatge no està daurat, podeu posar el gratinador un parell de minuts. Decorem amb una mica de farigola fresca picada abans de servir el plat a taula. Bon profit!
Recepta inspirada en Free The Pickle.