El chutney és una salsa o condiment d'origen sud-asiàtic. Es tracta d'una confitura d'hortalisses que es couen amb vinagre i sucre, el que els hi confereix un sabor marcadament agredolç. A banda d'aquests ingredients, també s'hi afegeixen especies molt aromàtiques i, sovint, algun toc un xic picant.
Podeu fer chutney amb gairebé qualsevol fruita o hortalissa i en podeu variar també les espècies. El que no pot faltar mai és la combinació de sucre i vinagre. Sense això no tindriem la combinació agredolça que els caracteritza.
Aquesta salsa és fantàstica per acompanyar carns blanques, o per amanir unes "fajitas" mexicanes. També la podeu fer servir com aperitiu, menjant-lo damunt d'una torrada o un bon pa. Sigui com sigui que la feu servir, estic segur que aquesta salsa agredolça us encantarà.
Ingredients:
- 1 kg de pebrots verds
- 1 ceba grossa
- 300 grams de tomàquet verd
- 5 grans d'all
- 350 grams de sucre morè
- 200 ml d'aigua
- 200 ml de vinagre de poma
- 3 o 4 branques de canyella
- 1 cullerada de sal
- 2 cullerades de curri
- 1 ½ cullerades de gingebre molt
- ½ culleradeta de pebre de caiena
- Oli d'oliva verge extra
Els ingredients que s'indiquen en cullerades, els podem mesurar amb cullerades soperes, tot i que us recomano que feu servir un joc de mesures que trobareu a les botigues d'estris de cuina. Pel que fa al pebre de caiena, que és el que dóna el toc picant a la confitura, l'hem mesurat amb mitja culleradeta de postres.
Pelem i i trossegem el tomàquet. Per fer-ho el submergim un parell de minuts en aigua bullent i tot seguit el refredem en un bol d'aigua freda. Piquem els grans d'all i tallem la ceba a bocins menuts. També tallem el pebrot a bocins retirant-ne totes les llavors; si n'hi queda alguna tampoc passa res.
En una cassola posem un bon raig d'oli d'oliva i afegim l'all i ho posem al foc. Quan comenci a agafar color hi afegim la ceba i la deixem sofregir un 5 o 6 minuts. Hi aboquem el tomàquet i les branques de canyella i, tot seguit, el pebrot verd.
Afegim el sucre morè i remenem. A continuació hi posem l'aigua, la sal i totes les espècies: curri, gingebre i pebre de caiena. Quan hagi arrencat el bull, aboquem el vinagre de poma.
Ho deixem coure, si fa no fa, una hora. Retirem la canyella, i ja només queda envasar-lo.
Posarem el chutney en pots de vidre que haurem bullit prèviament uns 10 o 15 minuts. Sense deixar refredar la salsa, els anirem omplint i tot seguit, els tornarem a posar en aigua bullent uns 10 o 15 minuts més. Els deixem refredar de cap per avall. D'aquesta manera n'assegurem la seva conservació. Hi ha qui diu que no cal bullir els pots abans, o que no cal fer-ho després. Jo prefereixo assegurar-me'n i així el producte es conserva moltes setmanes.