Plumcake de primavera amb pèsols i carbassó

Els pastissos salats de verdures no són només fàcils de fer sinó que són perfectes per engrescar a menjar verdures fins i tot al més reticents de casa. A més els podeu deixar preparats amb antelació i us poden servir per aprofitar verdures i hortalisses que tingueu per la nevera, abans que es facin malbé.

La recepta que us porto avui porta pastanaga, carbassó i pèsòls -ja s'acaba la temporada, però podeu fer servir congelats-. Al blog trobareu també la recepta del pastís salat de formatge i hortalisses, el de pastanaga i bròquil o el deliciós pastís salat de carbassa, farigola i formatge feta.


Ingredients per a 6-8 persones:
  • 1 carbassó
  • 200 grams de pèsols
  • 1 pastanaga gran
  • 1 ceba
  • 100 grams de gall dindi o pernil cuit tallat a daus
  • 4 ous mida M
  • 125 grams de mantega amb textura pomada
  • 250 grams de farina de blat
  • 8 grams d'impulsor químic tipus Royal
  • 100 ml de nata per cuinar
  • 50 ml de vermut o vi blanc
  • 1 culleradeta de mostassa a l'antiga
  • 4 cullerades de formatge parmesà ratllat
  • oli d'oliva verge extra
  • julivert fresc
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170 graus.

Ratllem el carbassó amb un ratllador gruixut; pelem i tallem la pastanaga en dauets, i pelem i tallem la ceba en trossos petits.

En una paella gran posem un bon raig d'oli i aboquem la ceba. La cuinem a foc suau fins que comenci a transparentar. Aleshores afegim el carbassó -que haurem espremut abans amb les mans per que deixi anar l'aigua sobrant- i els dauets de pastanaga. Quan la pastanaga comenci a estar tendra aboquem dins la paella els daus de gall dindi i per últim els pèsols. Salpebrem. Passats un parell de minuts, afegim el vermut blanc, deixem que evapori una mica i retirem la paella del foc. 

En un bol gran batem els ous amb la mantega amb l'ajuda d'una batedora de varetes. Afegim la farina i l'impulsor químic, prèviament tamisats, i continuem batent els ingredients fins aconseguir una massa sense grumolls. Incorporem la nata, el formatge parmesà ratllat, la mostassa i una mica de julivert picat. Quan estiguin ben integrats tots els ingredients aboquem les verdures i ho barregem tot. 

Folrem un motlle per fer plumcake de 26 cm de llarg aproximadament amb paper vegetal i aboquem la massa dins. Fiquem el motlle al forn uns 45 minuts i fins que, al punxar-lo amb una broqueta, aquesta surti neta. Esperem a que es refredi una mica abans de retirar el paper vegetal i deixem que s'atemperi sobre una reixeta abans de servir-lo a taula. 

Aquest plumcake de verdures es pot menjar tebi o a temperatura ambient. Si us sobra, el podeu menjar d'un dia per un altre; el gust serà el mateix però la textura no serà tan esponjosa.

Podeu decorar el plumcake amb brots tendres abans de servir-lo a taula.