Aquests any hem pogut tornar a gaudir de la Festa de la Clotxa que, per segon any consecutiu, ha organitzat la Cooperativa Agrícola Corbera d'Ebre.
El matí ha començat davant l'agrobotiga de la cooperativa. Allà pots trobar els productes que elabora la cooperativa - i que també es poden adquirir on line- com l'oli d'oliva verge extra de la varietat empeltre, la més representativa de la Denominació d'Origen (DOP) Oli Terra Alta, i també oli d'oliva verge extra de la varietat arbequina; vins elaborats per la cooperativa, fruita seca i d'altres productes elaborats per petits productors de la zona.
Hem sortit des de l'agrobotiga en direcció a la Cota 402 on de la ma de l'Enric, ànima de Marcats pel 38, hem descobert una mica més sobre un dels episodis més cruents de la guerra civil espanyola, la Batalla de le l'Ebre, on van participar persones de més de 50 països, i que va marcar la història de la Terra Alta, i en especial la història de Corbera, que va quedar en ruïnes. Gràcies a la voluntat de la seva gent, el poble es va reconstruïr als peus del Poble Vell de Corbera, les restes del qual, igual que les restes de la guerra, s'han anat recuperant i dignificant gràcies a iniciatives populars.
Després hem agafat el cotxe fins a Quart d'Insa on, envoltats de vinyes, hem fet un tast de vins i olis elaborats per l'Agrícola de Corbera d'Ebre, i on hem descobert la novetat d'enguany de la cooperativa, "Lo Batalletes", un vi blanc de negres, elaborat 100% amb carinyena. Un vi sorprenent, molt gastronòmic.
Al dinar, la protagonista ha estat la clotxa, una menja tradicional dels pagesos de la Terra Alta. Contundent i calòrica, donava forces per treballar la terra. Els seus ingredients, sardines, llonganissa, cansalada,...acompanyades de les hortalisses que podien trobar al tros, com els tomàquets i la ceba, tot cuinat a les brases i ben amanit d'oli. I per postres, dolços típics de la Terra Alta, como la coca d'avellanes o els pastissets. El dinar, regat amb vins elaborats per la cooperativa Agrícola Corbera d'Ebre, como l'Home Peix, La Cisqueta, els seus escumosos, como la Tronada del Piló Tort, i acabant a les postres amb uns dels seus vins més espectaculars, els vins dolços Poble Vell, elaborats amb garnatxa negra i blanca.
Una jornada que ens ha deixat ganes de tornar ben aviat a Corbera i a la Terra Alta, per seguir descobrir més de la seva història, de la seva gastronomia i sobretot de la seva gent, que et fa sentir com si estiguessis a casa.
Moltes gràcies a l'Agrícola de Corbera d'Ebre per convidar-nos!