Ara fa uns dies que vàrem passar per Tordera. Anàvem a un altre lloc, però vam aprofitar per fer una aturada a la cooperativa Agrària La Baixa Tordera. Ens agrada fer compra de proximitat a les agrobotigues de les cooperatives perquè ofereixen productes de proximitat de circuit curt. La cooperativa és l'únic intermediari entre productor i comprador, i el productor rep un preu molt més just pels seus productes.
Així que ens hi vàrem aturar i vàrem comprar unes quantes coses, entre elles llenties. No us agraden les llenties? Les trobo realment bones i no presenten gaire complicació a l'hora de cuinar-les. Aquest cop volia fer un estofat de llenties amb costella de porc, una recepta de la cuina catalana –senzilla però molt bona– que trobareu als receptaris de cuina tradicional. Això sí, jo hi faig la meva variació personal tot afegint-hi una mica de salsitxa i pebrot verd.
Per a quatre persones ens caldrà:
- 300 grams de llenties pardina
- 250 grams de costella de porc trossejada
- 1 tall gruixut de cansalada (uns 100 grams)
- 3 salsitxes de porc
- 1 ceba grossa
- 1 pebrot verd tipus italià
- 3 o 4 grans d'all
- 1 farcellet d'herbes (llorer, farigola, sajolida, orenga)
- Oli d'oliva verge extra, sal i pebre
La nit abans posem les llenties a remullar en un bol amb aigua que cobreixi les llenties un parell de dits. També podem fer el plat sense remullar-les abans, però en aquest cas el temps de cocció serà molt més llarg (gairebé el doble).
Tallem la cansalada a bocins menuts, a daus o tires petites, i esmicolem les salsitxes també a bocins petits. Salpebrem la carn i la cansalada -la salsitxa no cal perquè ja porta incorporat el condiment necessari-.
Tallem la ceba i el pebrot ben menuts i piquem l'all i els posem en una cassola que haurem escalfat amb un bon raig d'oli. Anem remenant fins que la ceba canviï lleugerament de color.
Afegim tota la carn a la cassola. La remenem de tant en tant fins que la carn estigui ben rossa i la ceba ben sofregida. En aquest moment afegim les llenties i el farcellet d'herbes i hi afegim aigua fins a cobrir-les. Quan l'aigua arrenqui el bull, taparem la cassola i les courem a foc suau i constant. El temps que necessiten les llenties depèn de la varietat. En el cas de la pardina, havent-la remullat abans, ens caldran uns 30 minuts, potser una mica més.
Quan les llenties gairebé estiguin cuites corregirem de sal i pebre al nostre gust. Retirarem el farcellet d'herbes, i servirem calent.