Aquest any hem tastat a casa la col verda manresana. Encara que ja està a punt d'acabar-se la temporada, n'hem trobat a Les Arnaules, a Viladordis. A banda de trobar-los al mercats setmanals de Manresa, també tenen botiga a la seva pròpia finca, al costat d'on conreen les seves verdures i hortalisses. Autèntic producte fresc km0.
La col verda manresana té unes fulles grans i ovalades i és d'un color verd fosc, que pot trencar cap a colors morats als marges quan fa més fred. Té un cabdell més aviat petit. La seva temporada va de novembre fins a març, depenent de les temperatures. El Rebost del Bages ha fet una guia sobre aquest petit tresor gastronòmic de la comarca del Bages. En ella us expliquen el seu orígen i les seves característiques organolèptiques, on poder comprar-la i com cuinar-la.
Nosaltres hem aprofitat per cuinar-les amb altres verdures de temporada i fer unes delicioses creps salades.
Per fer la massa de creps:
- 2 ous
- 1/4 de litre de llet semidesnatada
- 25 grams de mantega fosa a temperatura ambient
- 125 grams de farina de blat
- un pessic de sal
- mantega per coure les creps
La resta d'ingredients, que podem variar depenent de la temporada:
- col verda manresana
- calçots o ceba tendra
- pastanaga
- bolets xiitake o xampinyons
- llet semidesnatada
- farina
- herbes aromàtiques
- un gra d'all
- sal i pebre molt
- oli d'oliva verge extra
- formatge ratllat (mozzarella, parmesà, grana padano...)
Primer preparem la massa per fer les creps: en un bol batem els ous i afegim la llet i la mantega fosa a temperatura ambient. A continuació aboquem la farina, prèviament tamisada, i el pessic de sal. La farina l'afegim poc a poc i sense parar de batre fins aconseguir una crema fina i sense grumolls. Si us ha quedat algun grumoll podem colar la crema. Deixem la massa per fer les creps a la nevera un mínim de mig hora.
Tallem la col a tires, eliminant les tiges. Pelem una mica els calçots i els tallem en bastonets, igual que les pastanagues. Tallem els bolets en trossos irregulars. Posem un bon raig d'oli en una cassola i afegim un gra d'all aixafat sense pelar per aromatitzar l'oli. Quan comenci a agafar color, retirem el gra d'all i aboquem els calçots. Els cuinem a foc suau fins que estiguin tendres. Afegim a continuació la col. La saltem uns minuts i quan comenci a estar tendra afegim les pastanagues i els bolets. Passats un parell de minuts, afegim a les verdures una mica de llet i farina just per fer una mena de beixamel lleugera amb la que lligarem totes les verdures. Salpebrem i afegim herbes aromàtiques. Reservem les verdures mentre preparem les creps.
Posem una mica de mantega a la paella o crepera. Quan estigui tota la superfície impregnada de greix, retirem el sobrant i aboquem la massa per fer creps. El més còmode és repartir la massa amb un cullarot, perquè les creps han de quedar més aviat fines que no massa gruixudes. Tombem una mica la paella per que la massa s'estengui per tota la base de la paella i la cuinem a foc fluix fins que comenci a fer bombolles. Aleshores la girem per que es dauri per l'altra banda.
Posem un grapat de verdures saltades en un extrem de la crep acabada de fer i l'enrotllem per que ens quedi una mena de caneló. Repartim per sobre el formatge ratllai i un pessic d'herbes aromàtiques, i la gratinem una estona al forn fins que es dauri el formatge.
Servim les creps de verdures tèbies.