Fa unes setmanes us parlava al blog de que l'empresa catalana CatOrigen ha tret al mercat les patates CatPat, patates de qualitat conreades a Catalunya per pagesos de vuit comarques catalanes. Doncs avui us porto una recepta amb patates conreades molt a la vora de casa, al Vallès Oriental. I és que quan compris patates CatPat veuràs que porten una etiqueta QR per mitjà de la qual pots accedir a la informació sobre l’origen del producte que estàs comprant.
A casa normalment cuinem la patata al forn. És una manera molt saludable de menjar patates. Penseu que la patata no és un aliment molt calòric i que el que realment engreixa és la manera com la cuinem.
Ingredients per 2 nius de patates (les quantitats són aproximades):
- 1 patata gran CatPat
- 1 ceba petita
- 1/2 pebrot vermell
- 1/2 pebrot verd
- 1 bitxo
- 100 grams de tomàquet al natural triturat
- ketxup o melmelada de tomàquet
- pebre vermell
- un gra d'all
- 2 ous
- sal i pebre negre mòlt
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.
Comencem pelant les patates i tallant-les amb un espiralitzador de verdures. Si no en tenim les tallem tipus palla, ben fines. Les rentem sota l'aixeta i les eixuguem amb paper de cuina. A continuació les posem dins un bol i les amanim amb una mica d'oli, sal i pebre negre molt.
Amb paper d'alumini preparem una base rodona sobre la que repartirem les patates tallades, com es veu a la foto, amb la forma rodona d'un niu, i les fiquem al forn un 20 minuts i fins que la patata estigui cuita. El millor és tastar-la per saber que esta feta. Compte no us cremeu.
Mentre la patata es fa al forn, tallem la ceba i els pebrots en trossos ben petits.
Posem una raig d'oli en una paella i aboquem l'all ben picat. Quan comenci a agafar color afegim la ceba i la saltem fins que comenci a daurar-se; a continuació afegim els pebrots i el bitxo tallat ben petit. Quan comenci el pebrot a estar tendre, aboquem el tomàquet natural, el ketxup o la melmelada de tomàquet, i un pessic de pebre vermell. Salpebrem i continuem la cocció fins que el tomàquet agafi una consistència semblant a una confitura.
Traiem els nius de patata del forn i amb l'ajuda d'una cullera fem una mica de forat al bell mig, prou ample per omplir-lo amb una mica de salsa de tomàquet i l'ou cru, intentant que no ens vesi la clara. Tornem a ficar els nius de patata al forn entre 6-8 minuts i fins que l'ou estigui fet al nostre gust.