Quan són notícia els gran incendis forestals que assolen el territori, es quan es torna a parlar sobre la manca de gestió dels boscos i sobre l’abandonament del món rural. Es també quan surten a la llum iniciatives que dia a dia treballen per salvaguardar el territori, i on els nostres pagesos i ramaders tenen un paper fonamental.
Un d’aquestes iniciatives, que va ser pioner al territori, és Ramats de Foc, un projecte impulsat i coordinat per la Fundació Pau Costa amb la col·laboració dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Secció de Boscos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat de Catalunya i el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines.
La finalitat del projecte Ramats de Foc és potenciar la contribució dels ramats en la prevenció dels incendis en zones forestals estratègiques, reduïnt la càrrega de combustible, dificultant així la propagació dels incendis, i creant i mantenint espais segur per que els bombers puguin desenvolupar la seva tasca.
La ramaderia extensiva és una pràctica comuna i tradicional al Mediterrani que aporta importants beneficis a la societat, ja que contribueix a la conservació del paisatge, de la biodiversitat i dels valors socials i culturals del territori, i ajuda a la gestió de la prevenció de grans incendis forestals, cada cop més habituals, inclús fora de la temporada estiuenca, degut al canvi climàtic, i al que cal afegir l'abandonament de les terres de cultiu que s'acabaran convertint en massa forestal no gestionada.
En la situació actual pocs incendis cremen grans extensions del territori. I el que es crema en un dia triga dècades a recuperar-se. Per això, la prevenció és tan important, i aquesta passa per la gestió sostenible dels boscos i els paisatges forestals.
El projecte Ramats de Foc vol fomentar la continuïtat de la ramaderia al territori, per la seva doble tasca alimentària i paisagística, i enfortir el vincle entre els pastors i la carnisseria local i la restauració. No només cal visibilitzar la important tasca del sector primari en la preservació del territori, sino que també cal sensibilitzar al consumidor de la qualitat del producte derivat de la ramaderia extensiva i que el seu consum és clau per mantenir viva l'activitat ramadera als boscos mediterranis.
Ramats de Foc posa en comú a tots els agents públics i privats interessats en la pràctica de la ramaderia extensiva en zones forestals i dissenya un mecanisme basat en la cooperació, amb la finalitat de garantir la continuïtat de la pastura al bosc. En el projecte convergeixen les necessitats dels ramaders, carnissers, restauradors i cossos de gestió d’incendis amb l’objectiu d'articular una cadena de producció i consum d’aliments provinents dels ramats que tenen com a valor afegit la prevenció d’incendis en àrees forestals estratègiques.
El projecte es va iniciar al 2016 al Baix Empordà i després de l'èxit aconseguit es va estendre a altres comarques gironines. Entre els pilars fonamentals del projecte estan la identificació de zones estratègiques per poder controlar el foc en cas d'incendi, el control i certificació de les àrees de pastura, la traçabilitat de la carn i derivats làctics dels ramats implicats, un programa d'ajudes a la gestió forestal sostenible i la difusió del projecte entre els consumidors.
A la pàgina web de Ramats de Foc trobareu la relació de ramaders que participen en aquesta iniciativa, que ja ha traspassat fronteres.
Ramats de cabres, ovelles i vaques amb els que es produeixen carn, llet i altres derivats làctics de gran qualitat, amb un valor afegit, la prevenció d'incendis.