Fa temps vaig llegir el llibre «La força d’un destí», de Martí Gironell. Es tracta d’un llibre que, amb les seves llicències literàries, ens explica la vida de Jean Leon, el fundador del celler penedesenc del mateix nom. Aquella història tan hollywoodiana em va sorprendre i em va fer voler visitar el celler. De fet, la història del celler és la història del seu fundador, està relacionada directament amb el món de Hollywood, i té com actors Frank Sinatra, Joe DiMaggio, James Dean i Marilyn Monroe entre molts altres.
Però, qui era en Jean Leon? Nascut a Santander amb el nom de Ceferino Carrión, es trasllada a Barcelona quan es crema la seva ciutat natal. L’any 1947, amb l’edat de 19 anys, marxa cap a França fugint de l'Espanya franquista, grisa i fosca, tot cercant aires de llibertat. Allà fa de cambrer i treballa en tot el que pot per guanyar-se la vida.
Vuit vegades intenta embarcar-se com a polissó en un vaixell en direcció a Guatemala. Ho aconsegueix a la vuitena; però el vaixell no va a Guatemala, sinó als Estats Units. Arribat a Nova York aconsegueix la nacionalitat amb el nom de Justo Ramón León. A la ciutat dels gratacels treballa de taxista i recollint plats al restaurant del Rockefeller Center on comença a conèixer el món dels executius, els polítics i els artistes.
Es trasllada a viure a Los Angeles, on tramita el canvi oficial de nom a Jean Leon pensant que li facilitarà tenir-hi més futur. Després de treballar en un humil restaurant i d'una fugida a Mèxic per no haver d'anar a la guerra de Corea, troba feina al restaurant Villa Capri, propietat de Frank Sinatra i Joe DiMaggio. Aviat es converteix en l'ajudant de més confiança de Sinatra.
Al Villa Capri coneix moltes de les estrelles de l'època i fa una gran amistat amb James Dean. Tots dos s'associen per tirar endavant un somni comú: tenir el millor restaurant de Hollywood. Troben el local ideal just davant del Villa Capri, però Dean mor abans de fer realitat el somni. Després d'uns mesos amb el projecte aturat, Jean Leon decideix tirar-lo endavant en solitari i La Scala obre les portes el primer d'abril de 1956. Tot hi haver-hi molt bons restaurants a Hollywood, La Scala tenia quelcom especial i aviat va atraure les celebritats més influents de l’època. Destacava també el seu celler, amb unes 25.000 ampolles, on es podien trobar els millors vins del món.
El restaurant era freqüentat per celebritats tan conegudes com Marilyn Monroe, John Fitzgerald Kennedy, Marlon Brando i molts altres. Jean Leon mantenia una forta amistat amb Marilyn ja des de la seva època al Villa Capri; és per quest motiu que el 4 d’agost de 1962 l’actriu li demana que li porti personalment un plat de pasta a casa seva. Aquella mateixa nit, Marilyn Monroe moriria en estranyes circumstàncies.
Tot perseguint el seu anhel d’elaborar un vi a l’alçada de la seva selecta clientela, volta mig món cercant un lloc amb característiques ideals per crear un vi amb una personalitat i singularitat úniques. Finalment viatja a Catalunya i tria el Penedès com a lloc on establir el seu celler. Aquí compra 150 hectàrees de les millors terres i substitueix les varietats locals per empelts de cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay procedents de prestigiosos cellers francesos. Una decisió que va sorprendre els viticultors de la zona i que va permetre l’elaboració dels primers vins de cabernet sauvignon d’Espanya. El 15 de Novembre de 1963 s’inaugurava el Celler Jean Leon al més pur estil château de Bordeus.
Els vins de Jean Leon van ser els escollits pel sopar oficial d'investidura de Ronald Reagan l'any 1981. L'elecció dels vins no va ser casual, sinó resultat d'una promesa. Jean Leon i Ronald Reagan van establir amistat quan el polític debutava com actor. Anys més tard, ja en la carrera presidencial com a candidat republicà, i sabent que Jean Leon era demòcrata, Reagan li va prometre que si el votava i sortia escollit president serviria els seus vins a l'acte d'investidura. Els vins triats per l'ocasió van ser el Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 1975 i el Vinya Gigi Chardonnay 1980.
L’any 1994 a Jean Leon li diagnostiquen un avançat càncer de laringe i decideix confiar el seu llegat a la família Torres amb la condició de donar continuïtat al celler mantenint-ne el nom, personalitat i identitat pròpies. Així rebutja importants ofertes d’empresaris americans que volien adquirir el celler. Avui en dia Jean Leon és l’únic celler de la família Torres amb un nom, una identitat i una autonomia pròpies.
Els primers ceps es van plantar a la Vinya La Scala i d’aquí s'obté el vi icona del celler; un vi que només s'elabora els anys de verema de qualitat excepcional. Es tracta del Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva. Els seus altres vins amb el segell de Vi de Finca, són el Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva, Vinya Palau Merlot i Vinya Gigi Chardonnay, aquest darrer l’únic blanc dels seus vins de finca. A banda d’aquests vins de finca, que són la insígnia del celler, també s’elaboren alguns vins joves de la família 3055, en record al número de la seva llicència de taxista a Nova York.