De tant en tan ens agrada acompanyar algun plat de pasta o alguna pizza amb una mica de pa d'all. A vegades, en lloc de fer-lo servir com a acompanyament, el mengem directament com una mena d'entrant per anar matant la gana mentre esperem el plat fort de l'Ã pat.
De maneres de fer-ne n'hi ha moltes i la majoria parteixen d'una baguet que anem farcint amb una mantega d'all. Una altra opció és fer directament una massa de pa amb aroma i sabor d'all. I la manera d'aconseguir aquest aroma i sabor és incorporant uns grans d'all directament a la massa. Aquesta és la manera com el fem a casa: ens agrada fer un barrot de pa d'all que després llesquem i gratinem amb una mica de formatge, potser amb un toc extra d'orenga o alfà brega al damunt.
Ingredients:
- 300 grams de farina de força
- 100 grams d'aigua
- 80 grams de llet sencera
- 30 grams d'oli d'oliva verge extra
- 70 grams de formatge ratllat (en pols) tipus Parmesà , Grana Padano o Pecorino.
- 2 cullerades d'orenga seca
- 1 cullerada d'alfà brega seca
- ½ cabeça d'alls
- 8 grams de sal fina
- 10 grams de llevat fresc
- Opcionalment: all sec mòlt per arrebossar el pa
Començarem pelant els grans d'all i trinxant-los amb un batedora o a la ma de morter juntament amb l'oli, com si volguéssim fer un allioli però sense preocupar-nos si queda ben lligat. Només ens cal que quedi una barreja homogènia i que l'all quedi com una pasta.
Posem la farina en un bol i engrunem el llevat fresc. Això es fa molt fà cilment fregant-lo amb les mans amb un grapadet de farina. Hi afegim l'aigua, la llet i la sal i pastem fins que comenci a lligar. Ara afegim les herbes, el formatge i aquella mena d'allioli que hem preparat abans.
Cal pastar fins que la massa sigui homogènia, llisa i elà stica; això seran 10 o 12 minuts pastant. Si ho voleu fer més fà cil, pasteu els primers 5 minuts, deixeu reposar la massa 10 o 15 minuts i torneu a pastar uns 3 o 4 minuts més. Veureu com després de reposar la textura ha canviat i és més fà cil d'acabar el pastat.
Posarem la massa dins un bol lleugerament enfarinat, la taparem amb un drap humit o amb film transparent i la deixarem reposar uns 90 minuts. Passat aquest temps, tensarem la massa fent una bola, però sense prèmer gaire fort. Deixarem reposar 15 minuts més.
Finalment li donarem forma de barrot plegant la massa sobre si mateixa, com si pleguéssim una carta. Només cal plegar un extrem cap al mig, el segon extrem sobre el primer i prémer les vores per segellar el barrot. Deixarem fermentar entre 60 i 75 minuts, fins que prà cticament dobli el seu volum.
Quan el pa ja estigui a punt d'entrar al forn, podem arrebossar-lo amb una mica d'all sec mòlt. Per fer-ho només cal escampar una mica d'all sobre el marbre i fer-hi rodar el pa amb molta delicadesa; no volem que perdi la forma! Just al darrer moment, hi farem tres talls, d'un mig centÃmetre de fondà ria, amb un ganivet molt ben esmolat o una fulla d'afaitar. Els talls han de ser més o menys en diagonal respecte al barrot.
Tindrem el forn calent, a 250ºC, amb una safata al fons on hi abocarem mig gotet d'aigua o uns glaçons en el moment d'entrar-hi el pa. Passats els primers 10 minuts, abaixarem la temperatura a 220ºC i acabarem d'enfornar 20 minuts més.
Podem llescar el pa i menjar-lo quan encara és calent, però no massa. Una opció és fer-ne llesques, posar-hi una mica de formatge ratllat al damunt i gratinar uns minuts fins que el formatge comenci a daurar-se. No us podreu resistir a menjar-ne un parell o tres de llesques.