Pastís de cervesa negra tortosina

De la unió de dos artesans tortosins, Xocolata Creo i Lo Gambusí, va néixer la cervesa Creo, una cervesa artesana d'alta fermentació i graduacio alcohòlica, de color negre intens, tipus Stout Imperial, elaborada amb set tipus diferents de malta, i una generosa aportació de xocolata Creo amb un intens sabor a canyella, on destaquen els perfils torrats maltosos. Una cervesa negra perfecta per elaborar delícies dolces com el pastís que us porto avui o el brownie amb cervesa Creo que vaig publicar al blog ja fa uns anys. 

Dels amics de Xocolata Creo ja us hem parlat més d'una vegada al blog. Els vam conèixer al 2015. Una empresa familiar tortosina, amb més de 75 anys d'història, que elabora xocolata a la pedra de primeríssima qualitat entre d'altres productes, i que al 2016 va crear juntament amb Lo Gambusí la primera cervesa negra feta amb xocolata de les Terres de l'Ebre.

Ingredients pel bescuit:

  • 250 ml de cervesa negra Lo Gambusí o tipus Guinness
  • 250 grams de mantega amb textura pomada
  • 400 grams de sucre blanc
  • 75 grams de cacau en pols desgreixat tipus Valor
  • 140 ml de créme fraîche o yogur griego
  • 2 ous mitjans
  • 1 cullerada d'aroma de vainilla
  • 275 grams de farina blanca per rebosteria
  • 2 culleradetes i mitja de bicarbonat sòdic
Ingredients per la cobertura de crema: 
  • 300 grams de formatge en crema tipus Philadelphia
  • 150 grams de sucre llustre
  • 125 ml de nata
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Posem la cervesa i la mantega en un cassó i l'escalfem a foc suau fins que la mantega s'hagi fos i sense que arribi a bullir la cervesa.

En un bol posem el sucre amb el cacau en pols, els mesclem i aboquem la cervesa amb la mantega. Barregem bé els ingredients fins aconseguir una crema homogènia. 

Amb l'ajuda d'unes varetes, i en un altre bol, mesclem els ous amb la créme fraîche i la vainilla, i a continuació els afegim al bol amb la cervesa i la resta d'ingredients. Per últim afegim la farina i el bicarbonat i mesclem tots els ingredients a ma o amb una batedora de varetes. 

Folrem un motlle de 22 cm amb paper vegetal, aboquem dins la mescla anterior, i l'enfornem 30 minuts i fins que, al punxar-la amb una broqueta aquesta surti neta. Vigileu els úlitms minuts de cocció, ja que cada forn és un món. A la recepta original diu que hem d'enfornar el pastís 45 minuts però jo amb 30 minuts a la mateixa temperatura ja el tenia llest. 

Deixarem que es refredi totalment el pastís per afegir-li la cobertura, que preparem mesclant amb una batedora de varetes el formatge en crema, el sucre llustre i la nata fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. 


Recepta del blog de Maria Lunarillos.