Aquesta és una altra d'aquelles receptes fàcils que fan els Germans Torres i que jo he adaptat lleugerament al meu gust. L'avantatge de fer aquesta mena de cocció casolana a baixa temperatura és que el pit de pollastre ens quedarà molt amorosit. Ja sabem que és una part del pollastre que té tendència a quedar eixut; doncs en aquest cas, a l'estar tancada en una bossa evitem que s'evapori el suc i d'aquesta manera manté la seva tendresa i sabor.
Per fer la cocció cal posar els pits de pollastre en una bossa de la que hem d'extreure l'aire. Podem fer-ho de dues maneres:
- La primera és amb una màquina de fer el buit que permeti aliments humits (amb suc). La mateixa màquina segella la bossa i la deixa a punt per cuinar. Al mercat en trobareu a partir d'uns 40€, i us permetrà, a més, conservar els aliments a la nevera molt més temps.
- La segona és posant els pits de pollastre en una bossa de plàstic de tancament hermètic i extreure'n l'aire. Els Germans Torres recomanen que, en aquest segon cas, submergim la bossa en aigua fins al tancament per extreure'n l'aire més fàcilment; després embolicar-la amb film transparent per assegurar-nos que no s'obrirà durant la cocció.
Ingredients per a dues persones:
- 2 pits de pollastre sencers.
- 300 grams de mongeta tendra rodona.
- Mitja llimona.
- Mig gotet de vi ranci (uns 50ml).
- 2 grans d'all.
- Un grapat d'avellanes torrades (unes 15).
- Una barreja d'herbes al vostre gust: fines herbes, herbes de Provença, o farigola i romaní.
- ½ culleradeta de comí mòlt.
- Oli d'oliva verge extra.
- Sal i pebre.
Salpebrem els pits de pollastre, els condimentem amb les herbes i els posem dins de la bossa. Hi afegim unes gotes de llimona, unes gotes de vi ranci i un rajolí d'oli. Traiem l'aire de la bossa, com ja hem explicat, i les tanquem hermèticament.
Posem la bossa dins d'una olla amb aigua freda, la posem al foc i esperem que arrenqui el bull. En aquest moment abaixem el foc al mínim i el mantindrem així mitja hora. Mentre el pollastre es cou, prepararem les mongetes.
En un morter farem una picada amb una mica de sal, els grans d'all, les avellanes i el comí. Piquem bé tots els ingredients i anem afegint el vi ranci fins emulsionar la barreja.
Traiem les puntes de les mongetes i les partim per la meitat amb la ma - no cal tallar-les amb ganivet-. Les escaldem uns 5 minuts en una olla amb aigua bullent i sal; després les escorrem i les reservem.
Quan el pollastre sigui cuit, el retirem de l'aigua i prepararem el plat. Posem les mongetes en una paella calenta amb una mica d'oli. Hi afegim la picada que ja tenim preparada, els sucs que han quedat dins de la bossa del pollastre i ho saltem tot junt un parell o tres de minuts.
Per servir-ho, posem les mongetes en un plat, tallem el pit de pollastre a rodanxes i el presentem damunt de les mongetes. A l'últim moment podem acabar-ho afegint un raig d'oli d'oliva.