Cóc de moniatos, panses i pinyons

Cada temporada AGEM, l'Associació gremial d'empresaris majoristes de fruites i hortalisses de Barcelona i província, publica una guia amb les fruites i hortalisses de temporada que podeu trobar als mercats. Amb aquesta guia podem conèixer quin són els productes frescos de cada temporada i d'on provenen, a més de suggeriments per consumir-los a casa promovent així el consum de fruites i verdures. Aquí et pot descarregar la guia de tardor. 

En aquesta guia, a banda de trobar la fruita i verdura de temporada, també trobaràs receptes originals de la xef Carme Ruscalleda, com la del cóc que us porto avui, un cóc de moniatos, orellanes -que a casa he substituït per panses- i pinyons. Un cóc amb sabor de tardor que us omplirà d'energia tant si el mengeu per esmorzar com per berenar, perquè està elaborats amb fruits secs -ametlla mòlta, panses o orellanes i pinyons-, i on el moniato li aporta una deliciosa dolçor.  

Ingredients:

  • 250 grams moniato ratllat o picat fi
  • 4 ous
  • 150 grams de sucre blanc
  • 200 grams d'ametlla mòlta
  • 40 grams d'oli d'oliva verge extra varietat arbequina
  • la pell ratllada d'una mandarina o de 1/2 taronja
  • 60 grams de farina de blat
  • 15 grams d'impulsor químic tipus Royal
  • 40 grams de panses o d'orellanes d'albercoc
  • 30 grams de pinyons
  • 10 grams de sucre morè

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Pelem els moniatos i els piquem amb una picadora o bé els ratllem. Els reservem. 

Mesclem els ous amb el sucre amb una batedora de varetes fins que dupliquin el seu volum. Afegim a continuació l'ametlla mòlta, l'oli d'oliva, el moniato ratllat i la ratlladura de mandarina o taronja. Anem mesclant els ingredients amb una espàtula i amb moviments embolcallants. Per últim, afegim la farina barrejada amb l'impulsor químic, prèviament tamisats. Mesclarem els ingredients just per que quedin ben integrats i sense grumolls. 

Folrem amb paper d'enfornar un motlle de 20x28 cm aproximadament i aboquem la massa dins. Repartim per sobre les panses, els pinyons i el sucre morè i l'enfornem 25 minuts. 

Deixem que el cóc es refredi una mica abans de desemmotllar-lo i després el deixem sobre una reixeta fins que s'acabi de refredar del tot.