Avui diumenge hem anat a visitar la 4ª edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix. Sempre ve de gust voltar pel Bages, i encara més quan es tracta de gaudir de la seva gastronomia.
Castellfollit del Boix està situat al sud del Bages, a tocar de la comarca de l'Anoia. Envoltat de boscos de pins, roures i alzines, gaudeix d'unes vistes esplèndides del massís de Montserrat. La seva agricultura és de secà, típicament mediterrània, cereals, oliveres, vinyes...Encara que la fama del poble es deu a un llegum, la mongeta, que va arribar a Castellfollit del Boix fa uns 300 anys, fruit de l'intercanvi comercial amb Amèrica.
La primera referència a aquesta varietat es troba en un llibre escrit pel nordamericà Arthur Young, Tour in Catalonia, del 1787. Les mongetes de Castellfollit del Boix, de llavor blanca i de forma rectangular i ovoide, tenen unes qualitats pròpies que les defineixen i diferencien d'altres mongetes: tenen una textura fina, no són farinoses ni pastoses, tampoc són pelludes. La seva pell és molt fina, fet que la fa més digerible. Presenta una bona resistència a la cocció i destaca pel seu marcat gust a blat de moro i una lleugera aroma que recorda la patata. La mongeta és un llegum amb un alt contingut en fibra i una important font de proteïnes.
Les mongetes es sembren cap a l'abril i es cullen cap a l'agost i setembre, encara que això pot variar segons les condicions climatològiques, ja que per que la llavor germini cal que hi hagi cert grau d'humitat i temperatura. Els terrenys on es conrea estan situat a uns 700 metres sobre el nivell del mar, i són llimosos i rics en calci. Les mongetes de Castellfollit del Boix, una vegada han madurat, s'arrenquen a ma i es deixen al camp perquè s'acabin d'assecar. Els productors comparteixen una màquina que recull les plantes seques, les bat i les venta. Després les mongetes es trien a ma, es classifiquen i netegen.
L'Ajuntament de Castellfollit del Boix, el Consell Comarcal del Bages i el Parc Rural del Montserrat ha finançat un estudi de la Fundació Miquel Agustí per millorar genèticament la mongeta, augmentar la producció i la seva resistència a la sequera provocada pel canvi climàtic.
Les mongetes es venen majoritàriament seques, però també hi ha algun productor que les ven cuites. A la pàgina web de la
Mongeta de Castellfollit del Boix trobareu el contacte del set productors que la conreen i comercialitzen. La majoria les venen directament a la pròpia finca, i hi ha alguns que l'envien a domicili a les poblacions properes.
A la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix, a banda de poder comprar directament al productor, les hem pogut tastar cuinades amb cansalada i un bon raig d'oli d'oliva. Les hem acompanyat amb dos vins de picapoll d'
Entrebosc, un celler de Castellfollit del Boix. Dels dos vins, un d'ells era brisat, el Boixa 1854, fermentat amb la rapa -un vi blanc que s'elabora igual que un vi negre-, que ens ha sorprès i agradat molt. A la Fira també hi havien parades d'altres productors artesans de formatges, mel, embotits i vins. Entre les activitats organitzades durante el matí no ens hem perdut la demostració de com es batien les mongetes antigament.
I abans de marxar, ens hem apropat fins el Conjunt de Sant Pere de Castellfollit del Boix, a uns cinc minuts del centre del poble en cotxe. El temple romànic, la rectoria i el cementiri es troben situats a dalt del turó de Sant Pere, amb unes vistes esplèndides de Montserrat.
Us recomano fer una visita a la pàgina del Consorci de Promoció Turística del
Cardener per descobrir tot el que ofereix aquesta zona del Bages, espai natural a banda i banda del riu Cardener.