Sóc molt fan la cuina italiana. A casa en tinc uns quants llibres, entre ells La Cuchara de Plata, també anomenada la biblia de la cuina italiana, Culinaria Italia o Dos italianos entre fogones, que va ser el primer llibre de cuina italiana que em vaig comprar i d'on ha sortit la recepta que us porto avui.
El risotto Milanese o risotto de safrà és el clàssic risotto per acompanyar un altre plat típic de la cuina italiana, l'Osso Bucco in Bianco. Per fer aquest plat he fet servit safrà d'Aromis, productor de la Conca de Barberà, que vam visitar aquest estiu i amb el que vam aprendre a plantar safrà. El safrà conreat a la Baixa Segarra, amb mercat a Santa Coloma de Queralt, i amb Rocafort de Queralt com a principal localitat productora, era considerat a l'època medieval un dels millors i més cars del món per la seva aroma i el seu sabor. Avui queden a Catalunya pocs productors. Aromis, a Montblanc és un d'ell, i un altra que també vam visitar l'any passat, per fer la collita de les flors de safrà, que és Safrà del Montsec .
Si voleu conèixer una mica més sobre la importància del conreu i la comercialització d'aquesta valuosa espècie a Catalunya a l'època medieval podeu llegir la meva publicació sobre la fira Som terra de safrà a Santa Coloma de Queralt, ja fa uns anys.
Ingredients per a dos racions
- 160 grams d'arròs tipus carnaroli
- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra, a casa fem servir OleaAurum
- 40 grams de mantega
- 1 ceba petita ben picada
- 1 litre de brou de pollastre
- 30 grams de formatge parmesà ratllat
- un brins de safrà
- sal i pebre negre mòlt