Sota el nom de #Safrania365 l'oficina de Turisme de Montblanc organitza al llarg de l'any tot un seguit d'activitats al voltant del món de la gastronomia i els productes de proximitat. Presentacions de productes, maridatges, demostracions de cuina, mercat de productes de proximitat, activitats culturals....tot un seguit de propostes per a totes les edats per promocionar els productes agroalimentaris elaborats a la Conca de Barberà.
Un dels productes que s'elabora a la Conca és el safrà, que dóna nom a aquesta proposta gastrocultural #safrania 365, degut a la importància que aquest conreu va tenir en la història de la comarca. Justament una de les activitats organitzades aquest any ha estat una plantada de safrà amb la col·laboració d'Aromís, un projecte que va néixer al 2008 amb la il·lusió de tornar a produir safrà a la Conca de Barberà, com s’havia fet des de l’època medieval. El Safra de la Baixa Segarra, amb mercat a Santa Coloma de Queralt i amb Rocafort de Queralt com a principal localitat productora, era considerat un dels millors i més cars del món per la seva aroma i el seu sabor.
A Aromis conreen safrà en ecològic, certificat per la CCPAE, i també d'altres espècies de plantes aromàtiques i condimentaries, amb les que, ja sigui a partir de la pròpia planta assecada com a partir dels olis essencials que obtenen mitjançant destil·lació, elaboren productes com olis i vinagres aromatitzats i d'altres condiments culinaris. A la seva pàgina web tenen una botiga on line on podeu comprar tot els seus productes, inclòs el safrà. Entre els seus principals clientes Aromis compta amb restaurants amb estrella Michelin d'arreu del territori.
El safrà és un bulb que desperta cap al setembre. Aleshores surten un espàrrecs blancs d'on sortirà després la flor. Aquesta es desenvolupa a l'interior de la planta i surt a partir de l'octubre i fins a començaments de novembre. La flor s'ha de collir de seguida, molt de matí, quan encara està tancada per evitar que els pistils perdin les seves qualitats organolèptiques. Després de la floració, la planta entra en fase de vegetació durant tot l'hivern. A la primavera s’assequen les fulles i la planta entre en repòs vegetatiu fins finals d’estiu, per tonar a començar de nou el cicle.
Encara que el preu del safrà és elevat - l'anomenen l'Or vermell -, hi han molta hores de feina al darrera. Per aconseguir un quilo de safrà cal collir, manipular i assecar unes 250.000 flors, i tot el procés es fa a ma i en pocs dies. Com a contrapartida, només cal fer servir uns pocs brins de safrà per potenciar el sabor de qualsevol plat.
Pocs són els productors de safrà a Catalunya, i cadascun d'ells treballa el producte de manera diferent. Per exemple, Safrà del Montsec asseca els brins de safrà amb l'escalfor d'un foc de llenya, i en canvi Aromis, prefereixen assecar-los al sol.
Si aquest aquest any no heu pogut participar a la plantada de safrà, ho podeu fer a la collita que està prevista pel 6 de novembre i que inclourà també un taller d'esbrinament de flors. Nosaltres esperem poder anar per veure si els bulbs que vam plantar al juliol fan flor al novembre. L'any passat ja vam tenir l'oportunitat de convertir-nos en
safraners per un dia amb Safrà del Montsec, i ens va agradar tant l'experiència que volem tornar a repetir aquest any.
Mentrestant hi han organitzades d'altres activitats dintre de #safrania365. Aquest mes d'agost, el dia 7 hi ha prevista una visita a l'hort del monestir de la Serra amb collita d'hortalisses i fruites de temporada amb la Cooperativa l'Aresta i La Carabasseta, i el dia 14, un maridatge de cerveses artesanes Boixets de Vimbodí i Poblet amb formatges Sant Gil d'Albió.
Aquí podeu consultar totes les activitats programades per la resta de l'any. Una molt bona proposta per descobrir el territori a través dels productes alimentaris que se n'elaboren.