Fent una ullada a la pàgina web de Turisme de la Comarca del Priorat podeu descobrir les propostes enoturístiques que ofereixen els cellers adscrits a les dues Denominacions d'Origen que conviuen a la comarca, la DO Montsant i la DO Qualificada Priorat.
La DO Montsant es va crear l'any 2001 amb 28 cellers inscrits. Actualment compta amb 59 repartits en 16 municipis, la majoria de la comarca del Priorat i alguns de la Ribera d'Ebre. Només a Cornudella de Montsant podem trobar 9 cellers adscrits a aquesta DO, entre ells Cellers Baronia de Montsant, situat molt a prop de celler cooperatiu de Cornudella, edifici modernista obra de Cèsar Martinell.
Entre les moltes propostes enoturístiques que ofereix Cellers Baronia de Montsant vam elegir la que incloïa la visita a les vinyes, situades a les afores del poble. Pujats en un antic Range Rover dels anys 70 sortim del poble i arribem a una petita explanada envoltada de vinyes, amb unes vistes espectaculars de la Serra de Montsant i Siurana. L'Alejandro, que ens va fer de guia durant la visita a les vinyes, ens dóna unes quantes explicacions sobre la geologia i la història de la zona. Tota la comarca fa milers d'anys estava coberta pel mar, i això ho demostren els mil.lers de fòssils marins que s'han trobat per la zona i els còdols que podem trobar arreu. Predominen els terres argilosos i calcaris, que produeixen vins frescos, amb bona acidesa i que poden arribar a tenir un punt salí.
Respecte al conreu de la vinya a la zona, va ser a l'Edat Mitjana, amb l'arribada dels monjos cartoixans que van fundar Scala Dei, i que van aportar noves tècniques de conreu, que el conreu de la vinya es va potenciar a la zona i va esdevenir part fonamental de la seva història; de fet va donar nom a la comarca, Priorat, terres del prior.
Després de passejar entre vinyes tornem cap al celler on la Glòria, després d'una petita introducció sobre les principals diferències en l'elaboració dels vins blancs, rosats i negres, ens fa de guia a la visita al petit celler -una part dels vins s'elaboren aquí i els altres a les instal·lacions del celler cooperatiu de Cornudella-. El tast dels vins ve a continuació. Tastem 7 vins, començant pels més joves i acabant amb els vins de criança, acompanyats amb una degustació de productes elaborats a la comarca, com l'oli d'oliva verge extra de la varietat arbequina, embotits i formatges.
D'entre les varietats de raïm autoritzades per la DO Montsant destaquen 4, les considerades històriques i també les més predominants, dos de blanques, la garnatxa blanca i el macabeu, i dos de negres, la garnatxa negra i la carinyena o samsó. La majoria de vins que s'elaboren a Cellers Baronia de Montsant estan inclosos en la DO, excepte algun vi d'autor, elaborat amb varietats de raïm no incloses en la DO.
I després del tast, acabem l'experiència amb un dinar a la Fonda El Recó, la segona més antiga de Catalunya, darrera la Fonda Europa de Granollers, fundada l'any 1794. Cuina casolana tradicional ben servida. Boníssim el pollastre rostit i el flam d'avellanes. Sort que ja ens havíem reservat taula des del celler perquè ho tenien tot ple.
Personalment hem gaudit molt de l'experiència amb Cellers Baronia de Montsant. Ens han atès molt bé durant tota la visita i els preus de les seves propostes són molt raonables. A més hem après una mica més sobre els fantàstics vins que s'elaboren a casa nostra de la ma de persones que estimen el territori i que saben transmetre aquest sentiment. Ens hem quedat amb ganes de tornar ben aviat.
Per la tarda, i per arrodonir el dia, podeu aprofitar per fer alguna passejada pel Parc Natural del Montsant o visitar nuclis del voltant com Siurana, darrer reducte musulmà de Catalunya, conquerit entre el 1153 i 1154, amb un important patrimoni històric. Podeu trobar més informació per planificar la vostra visita a Turisme Siurana.