Amanida de mongetes blanques amb hortalisses i vinagreta de mostassa

 Amb el que ens agraden els llegums a casa hauria de tenir més receptes publicades al blog, però no és el cas. La raó, que sempre fem les mateixes receptes. Així que, un dels reptes de la nova temporada, serà cercar, provar i publicar més receptes amb llegums.

Els llegums són saludables i econòmics. Els que tenim certa joventut acumulada, com diria Mario Alonso Puig, potser hem de dissociar els llegums dels plats de cullera contundents que ens feien les nostres mares, i associar-los a altres receptes com, per exemple, la que us porto avui, una amanida de mongetes blanques amb hortalisses i vinagreta de mostassa, molt més lleugeres.

I és que els llegums com la pasta poden donar molt de joc a la cuina. Un exemple són les moltes receptes que podeu trobar al llibre de la Fundacio Alícia, La Cuina del llegums. Allà trobareu receptes per fer amb llegums pures, sopes, saltats, fregits, amanides, sense oblidar els plats de cullera.  

Ara trobareu al blogles receptes de l'amanida de llenties, carbassó i ametlles, l'amanida de llenties i arròs i la dels cigrons estofats amb bledes


Ingredients per 2 racions:

  • 200 grams de mongetes blanques cuites, us recomano les del ganxet
  • 1/2 ceba morada
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 tomàquet rosa o d'altra varietat que sigui carnosa
  • 3 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • 1 cullerada de vinagre de poma
  • 1 culleradeta de mostassa a l'antiga
  • 1 culleradeta de mel de gust suau, com la de taronger
  • tonyina en oli d'oliva
  • sal i pebre negre mòlt
  • orenga fresca per decorar
Escorrem les mongetes, prèviament rentades amb un rajolí d'aigua, i les reservem. 
Tallem la ceba morada, el pebrot vermell i el tomàquet en cubs petits. 
Preparem la vinagreta mesclant l'oli d'oliva amb el vinagre, la mostassa i la mel. Tasteu la vinagreta i ajusteu les quantitats al vostre gust. Us aconsello per fer la vinagreta, fer servir un pot de vidre petit amb rosca. Posarem tots els ingredients dins del pot i els sacsejarem fins aconseguir que quedin ben integrats. És l'opció més còmode i neta per fer una vinagreta, ja que us evitareu esquitxades. 

En un bol barregem els llegums amb les hortalisses i la vinagreta. Salpebrem. Per muntar el plat he fet servir anelles metàl.liques. Les omplim amb els llegums i amb un cullera pressionem una mica, vigilant de no desfer les mongetes, per compactar una mica els ingredients i que no se'ns desfaci el timbal quan retirem l'anella. Posem la tonyina per sobre el timbal i la decorem amb una mica d'orenga fresca.