A les afores de LlĂvia trobem Llivins, un celler pioner a la Cerdanya, on a 1.225 m d'altitud conreen vinyes de sauvignon blanc i elaboren i embotellen el seus vins.
L'aventura va començar al 2012 plantant 3.000 ceps de sauvignon blanc. Al 2020 van plantar 2.800 ceps mĂ©s, i aquest any en col·laboraciĂł amb l'IRTA i els celler Torres han plantat 300 ceps de vinya experimental, per tal de recuperar varietats que havien estat arrelades al territori.
Llivins també col.labora en un projecte de l'Unió Europea, el Life MIDMACC, un projecte per promoure l'adaptació al canvi climà tic de zones de muntanya, mitjançant la gestió forestal i la recuperació de pastures i zones de conreu sostenible.
A Llivins han treballat des del seu inici en ecològic i aplicant principis de la permacultura, practicant una agricultura sostenible, eficient amb els recursos naturals de que disposen, i respectuosa amb el medi ambient. AixĂ controlen les plagues amb marietes, ja que no fan servir productes quĂmics. Per mantenir la humitat del terra i evitar les males herbes cobreixen de palla la terra que envolta els ceps. Fan servir aigua del rec de la Bullosa per regar els nous ceps fins que aquest arrelen. I les baixes temperatures fan que necessitin menys energia per elaborar el seus vins de la que necessiten els celler ubicats en altres zones amb temperatures mĂ©s elevades.
Llivins estĂ situat a la Vall de la Cerdanya, una vall Ăşnica al sud d'Europa per les seves excepcionals condicions climĂ tiques: una pluviometria molt alta que fa que els ceps no pateixes estrĂ©s hĂdric; mĂ©s de 3.000 hores de sol, grĂ cies a la seva ubicaciĂł est-oest; i el seu clima mĂ©s cĂ lid i sec, grĂ cies a que el Pirineu resguarda la vall de les borrasques que arriben des de l'AtlĂ ntic.
Però no tot són flors i violes, perquè a la viticultura d'alçada també se l'anomena viticultura heroica. Les gelades a la primavera i les pedregades a l'estiu poden arribar a malmetre tota la collita.: Per això les vinyes estan cobertes per una xarxa protectora contra les pedregades i hi han espelmes de parafina repartides entre els ceps per ajudar a contrarrestar els efectes de les gelades.
Les condicions climĂ tiques limitan el tipus de varietats que es poden plantar. Han de ser varietat amb un cicle vegetatiu curt, com el sauvignon blanc. TambĂ© el clima afecta a la poda i la verema, que s'inicien 7-8 setmanes mĂ©s tard que a altres comarques del paĂs. A Llivins la verema comença al novembre per elaborar el vi DNeu i s'allarga unes setmanes mĂ©s per elaborar el vi DGel.
Amb el sauvignon blanc Llivins elabora actualment dos vins, el vi DNeu i el DGel. La diferencia està en que per elaborar el vi DGel, es reserven uns quants ceps sense veremar per deixar que el raïm es pansifiqui. La sobremaduració i la triple concentració de sucre permeten elaborar un vi dolç natural que es verema en unes condicions molt especial: a 5 o 6 graus sota zero, quan el raïm està congelat. Aixà l'aigua no es mescla amb el most i s'aconsegueix un vi que potencia al mà xim la dolçor del raïm. La graduació del vi de gel és d'uns 15º.
L'altra vi que s'elabora Ă©s el vi Dneu. TĂ© una graduaciĂł d'uns 12Âş i Ă©s un vi amb molt bona acidesa, fresc, sec i amb una aroma molt afruĂŻtada.
Aquest any trauran al mercat un nou vi que haurà passat 6 mesos per barrica de roure francès i que s'anomenarà Floc de Neu.
DesprĂ©s de visitar el celler tambĂ© podeu degustar els vins al Winecorner, sota pomeres, maridats amb productes del territori, com els formartges de MolĂ de Ger, amb unes vistes esplèndides del Pirineu. TambĂ© podeu tastar els vins d'autor de l'Anna BaquĂ©, enòloga de Llivins, l'AB1 i l'AB2, elaborats amb raĂŻm d'altres comarques però embotellats al celler de LlĂvia.
Us recomano que seguiu a
Llivins a Instagram per estar informats de totes les activitats que organitzen. I si esteu per la zona, no deixeu de visitar-los. El tracte Ă©s fantĂ stic, l'ubicaciĂł espectacular i els vins Ăşnics.