Feia més de sis anys que no publicava la recepta d'un pastís de formatge salat. El primer va ser un d'espàrrecs, que n'he fet moltes vegades a casa en format mini quan tinc convidats. El d'avui el tenia a la llista de pendents des de feia només uns dies, però vaig anar a l'Agrobotiga de Sentmentat i quan vaig veure el goig que feien els carbassons i els pebrots vermells m'hi vaig posar de seguida a fer aquest pastís de formatge salat amb hortalisses que està per llepar-se'n els dits. Si esteu a la vora de Sentmenat us recomano que us passeu per l'agrobotiga. És petita per trobareu un bon assortit de producte fresc de temporada i de proximitat.
Aquest pastís l'he fet sense base, però la propera vegada el prepararé amb la mateixa de la del pastís d'espàrrecs, amb galetes salades i mantega. El punt salat quedà genial amb aquest tipus de pastissos.
Ingredients per a 8-10 persones:
- 5 ous mida M
- 600 grams de formatge en crema tipus Philadelphia
- 180 grams de diferents formatges ratllats (emmental, gouda, chedar, curat....)
- 20 grams de formatge parmesà ratllat
- 2 carbassons mitjans
- 2 pebrots vermells mitjans
- 40 grams de farina de blat
- All mòlt
- Alfàbrega i orenga, si pot ser fresca millor
- Pebre negre mòlt
- Oli d'oliva verge extra
Tallem els carbassons i els pebrots en bastonets, els repartim sobre una safata per anar al forn, folrada amb paper vegetal, amanits amb oli i all mòlt. Posem la safata al forn en mode grill durant uns 8 minuts i fins que les verdures comencin a estar tendres. Les retirem del forn i mentre preparem la resta d'ingredients les deixem tapades per que s'acabin de coure amb el calor residual.
Preescalfem el forn a 180º, a dalt i a baix.
En un bol mesclem la resta d'ingredients amb l'ajuda d una batedora de braç: els ous, el formatge en crema, els formatges ratllats, la farina, les herbes aromàtiques i el pebre. Quan tinguem tots el ingredients ben mesclats, aboquem la meitat de la mescla en un motlle rodó prèviament folrat amb paper vegetal. Repartim per sobre la meitat de les hortalisses fetes al grill. Les cobrim amb la mescla d'ous i formatge restant, i per últim repartim per sobre l'altra meitat hortalisses.
Fiquem el motlle al forn a 180 graus uns 50-60 minuts i fins que estigui quallat - si punxen el pastís amb una broqueta, aquesta no ha de sortir amb grumolls-. Deixem que es refredi una mig hora abans de desemmotllar-lo. Podem menjar el pastís tebi o fred. El guardarem a la nevera, i el traurem uns minuts abans de servir-lo a taula per gaudir millor del seu sabor.
Adaptació d'una recepta del blog Chez Silvia