Cada primer dissabte de mes, el Celler de l'Hospital de Sitges organitza una visita guiada pels carrers del cor de Sitges per descobrir al visitant la importància del vi i la Malvasia en la història de la vila. És una ruta de dues hores que s'inicia davant de l'ajuntament, on es troben les restes del celler d'un antic castell de segle XIV, testimoni de la importància del vi a la zona des de fa segles. La visita continua pel passeig maritím, antiga zona d'embarcament dels vaixells que exportaven els vins sitgetans, primer a Europa i després a les Amèriques, i porta d'entrada de la malvasia a Sitges.
Encara que la llegenda diu que els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges de la mà d’un almogàver que va lluitar al Mediterrani oriental sota les ordres de Roger de Flor, a començament del segle XIV, sembla ser que van arribar per mitjà dels mercaders venecians i genovesos. La malvasia, un varietat de raïm tardana, es va adaptar perfectament al clima atemperat de la zona, i el seu vi va acabar esdevenint l'ambaixador de Sitges arreu del món.
Fotografia de la pàgina web de Celler Hospital de Sitges. |
Al llarg de la visita descobrim les famílies sitgetanes que van donar a conèixer el vi de malvasia a nivell internacional, com els De Galup a través de la seva participació en les Exposicions Universals; la família Batlle que exportà els seus vins per Europa; la família Robert que van ser pioners en la publicitat i difusió de la Malvasia de Sitges com a producte modern, aconseguint consolidar la marca de Sitges com a productor de vins dolços de qualitat; sense oblidar la família Llopis, i en concret Manuel Llopis i de Casades que, conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, va llegar a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del seu patrimoni, així com el negoci del Celler Llopis, amb el compromís de que la institució continués elaborant la Malvasia de Sitges amb la qualitat que la va fer famosa internacionalment.
A llarg del recorregut també hi ha temps per recordar les professions relacionades amb el món del vi, algunes d'elles desaparegudes, com la dels bóters - les bótes elaborades a Sitges eren conegudes arreu per la seva qualitat-, la dels constructors de pedra seca, o el de les dones veremadores.
No podia faltar en la visita un recorregut per l'eixample de la vila on els americanos van aixecar les seves mansions, gràcies a les fortunes aconseguides amb l'exportació de productes com la Malvasia de Sitges.
La decadència arribaria a partir del 1850, amb l’oídium, la fil.loxera, el començament del turisme i l'auge del xampany, com a beguda de moda, que va relegar a un segon pla el vi de malvasia.
La Ruta finalitza al Centre d'Interpretació de la Malvasia situat al Corral de la Vila, un edifici del segle XVIII, únic en arquitectura popular del nostre territori, i al costat de qual es troba una de les poques vinyes urbanes que existeixen al nostre país, on només es conrea malvasia. Al costat està el Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, hereu del Celler Llopis i Bofill, que és l’únic celler que comercialitza els vins elaborats amb malvasia de Sitges, encara que els vins actualment s'elaboren als cellers Viladellops i La Xarmada. A banda de les vinyes que hi han al costat del Celler de l'Hospital, es conreen dues hectàrees més a les afores de Sitges.
Amb la malvasia de Sitges es produeixen dos tipus de vins, les misteles, afegint al most alcohol vínic, amb criança de més de 5 anys en bótes de castanyer, i la malvasia seca, que s'obté per mitjà de la fermentació del most.
La visita acaba amb una degustació de Malvasia Dolça al winebar del Celler de l’Hospital, on també podeu tastar els altres vins i l'escumós que s'elaboren amb la malvasia de Sitges.
El Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges també pertany a La Carretera del Vi, la primera Wine Road de tot l’estat que permet als amants del vi descobrir l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf, tot descobrint els cellers integrants d’aquest projecte. Una ruta lineal de 33 km que passa per 7 municipis i que et permetrà conèixer des de vestigis dels ibers fins a components del modernisme, passant per castells i arquitectura popular i tradicional del territori.