Els caps de setmana és quan em puc ficar a la cuina a trastejar i provar nous
plats. Hi han dies però que no tinc massa ganes de passar-me massa estona
davant dels fogons, i és aleshores quan pren protagonisme el nostre benvolgut
amic, el forn. Una vegada has preparat els ingredients i els has enfornat,
només cal fer una ullada de tant en tant per controlar que tot vagi bé -
perquè cada forn és un món- i llestos.
El cap de setmana passat va ser un d'aquells caps de setmana amb moltes ganes
de fer pànxing i poques ganes de cuinar, així que vaig preparar aquest
pollastre a la cervesa fet al forn amb unes patates Hasselback -quina reacció
química es produeix al forn perquè les patates sempre surtin tan bones?-.
Per acompanyar el plat vaig elegir un Picapedra negre del 2020, un
monovarietal de trepat, fresc i un punt llaminer, elaborat pel celler
Vins de Pedra. Cada anyada la
il·lustren amb una persona o entitat que ha aconseguit els seus objectius, que
semblaven inabastables, per mitjà de l'esforç i la perseverança. Aquests anys
el protagonistes són la
Fundació Arrels i la
Fundació Mona.
Ingredients per a 4 persones:
- 8 cuixetes de pollastre
- 8 patates de mida petita
-
200 ml de cervesa, a casa he fet servir la
Montseny Florale
- 2 dents d'all
- 80 grams de mantega amb textura pomada
-
oli d'oliva verge extra, a casa faig servir
OleAurum
- sal i pebre negre mòlt
- julivert fresc
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º.
Pelem les dents d'all i les piquem ben petites juntament amb una mica de
juliver fresc, i després les mesclem amb la mantega pomada. La resta de
julivert el reservem per decorar el plat.
Salpebrem les cuixes de pollastre, les untem amb oli d'oliva i les repartim
sobre una safata per enfornar prèviment greixada amb una mica d'oli. Pelem les
patates, les tallem per la meitat al llarg i després les marquem com si les
anéssim a tallar en rodanxes però sense que tallar-les del tot (ha de quedar
en una peça). Posem també les patates dintre de la safata per enfornar, les
salpebrem i les untem amb la mantega barrejada amb l'all i julivert. Per
últim, abans de ficar la safata al forn, banyem el pollastre i les patates amb
la cervesa i afegim un últim rajolí d'oli d'oliva per sobre. Enfornem durant
uns 50 minuts a 190º fins que el pollastre estigui cuit i les patates estiguin
daurades i tendres - podeu punxar la carn i les patates amb una forquilla
petita per comprovar que estiguin fetes-. Durant l'enfornat banyarem de tant
en tant el pollastre i les patates amb el suc de la cocció.
Traiem la safata del forn i deixem passar una parell de minuts abans de servir
el pollastre a taula, decorat amb una mica de julivert fresc.
Recepta amb alguna petita vaiació de la revista Cocina Lecturas.