Fa uns dies vaig publicar la recepta del flam d'ou del llibre del Corpus Culinari Català . Al costat vaig trobar la recepta del flam d'avellanes. No havia provat mai de fer flams amb llet vegetal, però com m'agrada molt el sabor de l'avellana, vaig fer la recepta, i us haig de dir que quasi m'agrada més que el flam clà ssic. La textura és molt més fina i el sabor, deliciós.
Al llibre explica com fer a casa la llet vegetal d'avellanes. Jo, per comoditat, vaig optar per comprar-la envasada. Als supermercats trobareu varies marques, amb més o menys aroma i sabor a avellanes i amb més o menys sucre. Si la llet vegetal que elegiu per fer els flams no pórta cap sucre afegit us aconsellaria posar una mica més de la quantitat que us poso a la recepta. Jo he ajustat la quantitat al meu gust.
Ingredients:
- 1/4 de litre de llet de vaca semidesnatada
- 1/4 de litre de llet vegetal d'avellanes
- 4 ous
- 125 grams de sucre blanc
- caramel lĂquid *
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170Âş.
Omplim la base dels motlles per fer flams amb caramel lĂquid i els repartim sobre una safata fonda per anar al forn, que desprĂ©s omplirem d'aigua calenta fins cobrir els motlles 2-3 centĂmetres mĂnim.
Posem a bullir la llet de vaca amb la llet vegetal mentre batem els ous amb el sucre. Quan la llet bulli la retirem del foc i l'afegim poc a poc als ous, sense parar de remenar, per evitar que aquests quallin. Colem la mescla i omplim els motlles. Cobrim la safata d'aigua calenta amb compte per que no entri en els motlles, i la fiquem al forn 30 minuts i fins que els flams hagin quallat. Els deixem sobre el marbre fins que es refredin abans de ficar-los a la nevera.
*Per fer el caramel lĂquid, courem 50 grams de sucre amb una mica d'aigua fins que es formi el caramel.