Ja fa uns quants anys que tinc el blog i aquesta és la primera recepta que penjo de fideus. I no és que a casa no ens agradin, però habitualment els cuina el Jordi. Tè la ma trencada amb els fideus i els arrossos, i jo em deixo aviciar.... No obstant l'altra dia vaig trobar aquesta recepta del Miquel Sen i el Joan Vinyoli, directors del programa "Cuines" de TV3 i escriptors de llibres de gastronomia com El Gran llibre de la Cuina, Les receptes de nova cuina catalana o Menjar per quatre pessetes, entre d'altres.
Aquests fideus espetegats són un plat típic de la Costa Daurada, també anomenats fideus rossejats o arrosejats, nom que deriva de la tècnica d'enrossir o daurar els fideus o l'arròs amb oli roent. Aquesta manera de cuinar-los fa que els fideus quedin secs, no pastossos, i molt saborosos. Si vol saber més sobre aquests plats tant emblemàtics de la cuina marinera et recomano la lectura d'aquesta publicació del Jaume Fàbrega. Al blog també trobaràs la recepta de l'Arròs rossejat del seu llibre La Cuina marinera de la Costa Brava. Dues receptes molt senzilles de fer amb un resultat espectacular!
Ingredients per a dues persones:
- 200 grams de fideus del número 2
- mitja cabeça d'alls
- 8 gambes vermelles
- oli d'oliva verge extra, a casa fem servir la varietat arbequina d' OleAurum
- 1 litre de fumet de peix
- avellanes
- julivert
- una culleredeta de pebre vermell
- sal i pebre negre mòlt
Pelem les dents d'all i les tallem ben petites reservant una sencera per la picada. Aboquem un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i afegim els alls. A foc suau deixem que agafin color i aleshores els retirem de la cassola i els reservem. Quan l'oli estigui roent afegim els fideus i els rossegem fins que agafin força color. Aboquem mig litre de fumet calent -amb compte que pot esquitxar- i els alls picats, abaixem el foc i deixem que es vagin coent. Necessitarem aproximadament uns 10 minuts per que els fideus estiguin al punt. No obstant, tingueu en compte els temps de cocció que aconsella el fabricant. La resta del fumet el reservarem per si cal que afegim més líquid durant la cocció. Us aconsello afegir el líquid just a mida que els fideus el vagin absorbint. Recordeu que aquest plat no és un plat caldós.
Menstrastant preparem la picada per afegir-la a mitja cocció, juntament amb les gambes. Farem la picada amb les avellanes, el julivert picat, una dent d'all i el pebre vermell. Abans d'afegir-la a la cassola, afegirem al morter una mica del líquid de cocció dels fideus, així no quedaran grumolls quan afegim la picada a la cassola. Rectificarem de sal i pebre, si cal. Servirem el plat calent.