La recepta que us porto avui la vaig trobar en un blog que segueixo fa temps, Contigo en la playa, i que us recomano li feu una visita si és que encara no el coneixeu. Originariament aquesta carbonara té com a ingredient principal el porro, un bulb de gust suau, del mateix gènere que els alls i les cebes, molt habitual en guisats i cremes. No obstant, he decidit substituir-lo per calçots, aprofitant que estem en plena temporada. El resultat és un plat de pasta lleuger i de gust molt elegant que es prepara en un moment.
Ingredients per persona:
- calçots ( 5 o 6 depenent de la mida dels calçots)
- pasta llarga tipus espagueti (80 -100 gram per persona)
- 1 dent d'all
- 1 branqueta de romani
- oli d'oliva verge extra (encara que també podeu fer servir mantega com a la recepta original)
- 1 ou (si sou dos, amb un en teniu prou)
- formatge parmesà ratllat
Pelem i tallem els calçots en rodanxes d'un centímetre aproximadament i la dent d'all en làmines. Posem un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i afegim la dent d'all i les fulles de romaní. Quan l'all comenci a agafar color afegim els calçots. Els cuinem a foc suau fins que estiguin tendres.
Quan la pasta estigui cuita l'afegim a la cassola amb els calçots. Mesclem en un bol l'ou amb el formatge parmesà i li afegim una mica de l'aigua de cocció de la pasta per aconseguir un salsa cremosa i sense grumolls, que afegirem a la cassola. La mesclem bé amb la pasta i els calçots, aprofitant el calor residual de la cassola. Servim la pasta a taula abans que es refredi.