La Magda i en Jaume van decidir anar a viure a Llimiana, al Pallars Jussà, ja fa uns anys, i viure del que donava el territori. Van descobrir que segles enrere la zona era coneguda pel conreu del safrà. De fet, a l'època medieval Catalunya era un important productor i exportador de safrà de qualitat. Va ser la primera zona de la península en conrear aquesta espècie, que van introduir els àrabs a la península els segles VIII i IX. A Llimiana es van trobar llibres del 1300 que parlaven sobre el conreu a la zona. A partir del segle XV però, degut a la guerra civil que va patir el país, la producció va anar minvant fins arribar a ser gairebé testimonial, i pel propi autoconsum.
D'un temps ençà s'està recuperant el conreu a varies comarques de l'interior de Catalunya: al Pallars Jussà, a la Conca de Barberà, la Segarra i comarques veïnes.
El safrà és un bulb que desperta cap al setembre. Aleshores surten un espàrrecs blancs d'on sortirà després la flor. Aquesta es desenvolupa a l'interior de la planta i surt a partir de l'octubre i fins a començaments de novembre. A Safrà del Montsec cullen la flor tancada per tal de mantenir les seves qualitats organolèptiques. A l'obrador esbrinen la flor i tallen els tres pistils junts - marca de la casa-, i descarten la tija, que no aporta res de sabor, i així el safrà és d'un color vermell més pur.
Els brins s'assequen amb l'escalfor d'un forn de llenya. Aquest tipus d'assecat potencia el sabor i l'aroma del safrà. Per això Safrà del Montsec només fa servir per l'elaboració del seu safrà mètodes tradicionals i artesanals que potencien els atributs d'aquesta preuada espècie.
Fent de safraners per un dia amb Safrà de Montsec descobreixes tot el procès per elaborar el safrà: visites els camps on es conrea en ecològic, aprens a collir les flors i a tallar els brins, i després veus com s'assequen els pistils davant la llar de foc. Conèixer tot el procès i saber que calen uns 200.000 brins per fer un quilo de safrà ens fa entendre per què es una espècie tan valuosa.
I després de la feina, i per arrodonir el matí, vam fer un bon esmorzar a l'aire lliure amb productes elaborats amb safrà. Una bona manera de descobrir totes les possibilitats que té aquesta espècie a la cuina, tant en elaboracions dolces com salades.
Fer de safraners per una dia amb Safrà del Montsec és una experiència fantàstica que us recomano apunteu a l'agenda pel mes d'octubre. Mentrestant, consulteu la pàgina web de Safrà de Montsec per conèixer millor les característiques del seu producte. A més trobareu recomanacions per fer servir el safrà i receptes de cuina.