Si no fos per la ceba caramel·litzada, aquest plat es prepararia en un moment, però us asseguro que invertir una mig hora en fer-la fa d'aquest senzill plat una autèntica delícia, així que no caigueu en la temptació de saltejar la ceba en cinc minuts.
Ingredients per 4 racions:
- 320 grams de farfalle o d'una altra pasta curta
- 2 cebes grans
- 250 grams de xampinyons tallats a làmines
- 400 grams d'espinacs ja nets
- 2 grans d'all
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
- formatge parmesà ratllat
- 200 ml de llet evaporada, opcional
Comencem fent la ceba caramel·litzada. Pelem les cebes i les tallem en juliana. Posem en una paella un bon raig d'oli d'oliva verge extra - jo he fet servir l'oli de la varietat picual d'olis Bargalló- i afegim la ceba tallada i un pessic de sal. Cuinem la ceba a foc fluix, remenant de tant en tant, fins que ens quedi tendra i hagi agafat un color marronós. Trigarem més o menys uns 30 minuts.
Posem aigua i sal a bullir per coure la pasta, seguint les instruccions del fabricant. Una vegada escorreguda la pasta*, no la passeu mai per sota l'aixeta. Si heu respectat els temps de cocció, no us ha de quedar atapeïda. En cas de dubte, us aconsello afegir-li un rajolí d'oli.
Retirem la ceba de la paella i la reservem. Posem una mica més d'oli a la paella i aboquem els grans d'all tallats ben petits i els xampinyons tallats a làmines. Afegim un pessic de sal. Cuinem a foc fluix fins que s'hagi evaporat la major part de l'aigua que hagin deixat anar els xampinyons. Afegim els espinacs i els saltegem uns minuts fins que s'evapori el líquid que hagin deixat anar. Afegim la ceba caramel·litzada als xampinyons i si opteu per fer aquest plat amb salsa, afegiu ara la llet evaporada i un parell de cullerades de formatge parmesà. Remeneu fins que es fongui el formatge i deixeu coure la salsa uns minuts fins que s'espesseixi una mica. Rectifiqueu de sal i pebre abans d'abocar la pasta escorreguda. Mescleu bé els ingredients i serviu el plat a taula. Si no volem fer el plat amb salsa, una vegada mesclats els bolets, els espinacs i la ceba caramel·litzada, afegim la pasta escorreguda, una mica de pebre negre mòlt i el formatge parmesà ratllat, i servim immediatament.
*Si acompanyem la pasta amb salsa, sempre val la pena reservar una mica de l'aigua de cocció de la pasta per afegir-la a la salsa si aquesta ens queda massa espessa.
Recepta inspirada en el blog Mediaberitadegree