Brunyols de l'Empordà

A casa qui en sap de masses és el Jordi. És qui fa el pa, els tortells, les coques....Té la ma trencada! Jo sempre dic que és una qüestió genètica, perquè li ve de família. Tenia l'esperança que aprendria alguna cosa per osmosi, però amb les masses, com amb moltes coses a la vida, fins que no t'arremangues i t'embrutes les mans no aprens...Així que ahir ens vam posar a quatre mans a la cuina per fer aquests bunyols, que van sortir espectaculars, i que després vam degustar a la terrasseta amb una copa de garnatxa, desitjant que ben aviat puguem tornar a gaudir dels paisatges de l'Empordà.

Aquí us deixo la recepta del Jordi per que us animeu a fer-los aquests dies, encara que qualsevol dia és perfecte per gaudir d'un bons brunyols.


Ingredients per 12-15 brunyols:

  • 180 grams de farina de força
  • 40 grams de sucre blanc
  • 15 grams de mantega
  • 10 grams de llevat fresc
  • 3 grams de sal
  • 1 ou mitjà
  • 65 ml de llet sencera
  • 5 grams de matafaluga
  • la ratlladura de la pell de mitja llimona petita

Deixem la mantega a temperatura ambient per que s'estovi i sigui més fàcil de treballar.

Escalfem la llet fins que estigui a punt de bullir i aleshores li afegim la matafaluga i la ratlladura de pell de llimona. Tapem el recipient on hem bullit la llet i la deixem infusionar una mitja hora.

En un bol gran aboquem la farina. Agafem una mica amb les mans per desfer el llevat fresc i l'incorporem a la farina. Afegim el sucre, la mantega i la sal, amb compte de no abocar aquesta directament sobre el llevat. Mesclem tots el ingredients amb les mans. Hem d'aconseguir que la mantega es desfaci i s'integri bé amb la farina. No ens han de quedar grumolls de mantega. La barreja resultant serà bastant seca i dura. Afegim la llet amb la matafaluga i la ratlladura de llimona. Quan tot s'hagi integrat bé, afegim l'ou. Continuem pastant fins que la massa sigui uniforme i elàstica. La podem abocar sobre el marbre, empolsinat amb farina, per continuar treballant-la amb més facilitat. El punt òptim de la massa és quan es desenganxi de les mans i del marbre amb facilitat, i puguem fer amb ella una bola, que haurà de tenir una superfície llisa. Aleshores, enfarinarem una mica el bol, i posarem la bola dintre, coberta amb un drap net. La deixarem reposar un parell d'hores i fins que dobli el seu volum. Si la temperatura de la casa és baixa la massa no pujarà tan ràpid, així que la  podeu deixar més estona.

Quan la massa hagi fermentat, en farem porcions d'uns 25 grams. Els hi donarem forma rodona i després les aplanarem una mica. Les deixarem reposar 30 minuts sobre el marbre, cobertes amb un drap. Les deixarem una mica separades entre elles per que no s'enganxin.

En una cassola, que no ha de ser massa gran però si fonda, posem l'oli d'oliva i l'escalfem. Quan l'oli estigui prou calent, agafem les boletes, els hi fem un forat al mig amb els dits, i les fregim. Quan estiguin rosses d'una banda, les girem. Escorrem una mica els brunyols abans de passar-los per un bol amb sucre, per que quedin ben arrebossats. I encara que us costarà, deixem que es refredin abans de cruspir-los.