El nou pastís de xocolata definitiu

Semblava que no podria ser, però ha passat...I és que al que, fins ara, havia estat el pastís de xocolata definitiu li ha sortit un ferotge competidor, el que Yotam Ottolenghi anomena en el seu llibre Dulce, el Pastís de xocolata més senzill del món. I és que aquest pastís de xocolata pórta un ingredient que potencia el sabor de la xocolata, tornant-la absolutament addictiva: cafè. Cafè i xocolata, xocolata i cafè, una combinació guanyadora, on cada ingredient potencia el sabor de l'altra. Una combinació d'ingredients que juntament amb la textura humida del bescuit, i la seva cobertura de ganache de xocolata, converteixen el Pastís de xocolata més senzill del món, en el nou Pastís de xocolata definitiu del 2020. Et podràs resistir a provar-lo?😈


Ingredients:
  • 240 grams de farina "bizcochona" 
  • 30 grams de cacau desgreixat en pols - jo faig servir el de la marca Valor-
  • 1/4 culleradeta de sal
  • 250 grams de mantega a temperatura ambient
  • 200 grams de xocolata per fondre 70% cacau
  • 350 ml d'aigua bullint
  • 1 1/2 culleradetes de cafè soluble 
  • 250 grams de sucre blanc
  • 2 ous grans lleugerament batuts
  • 2 culleradetes d'extracte de vainilla

Per la ganache:
  • 200 grams de xocolata 70% cacau
  • 135 grams de mantega a temperatura ambient

Per la crema de mascarpone, cafè i canyella (encara que opcional, no podeu deixar de fer-la)
  • 375 ml de nata per muntar (35% MG)
  • 190 grams de formatge tipus mascarpone
  • 2 1/2 culleradetes de cafè mòlt 
  • 3/4 culleradetes de canyella en pols
  • 2 1/2 cullerades de sucre llustre

En un bol barregem la farina, amb el cacau i la sal.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.

En un bol gran posem la xocolata tallada a trossos petits, la mantega tallada a daus i el cafè soluble dissolt prèviament en l'aigua bullint. Mesclem els ingredients fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Si cal, podem posar el bol al micro uns segons per que s'acabi de desfer la mantega i així s'integrin més fàcilment tots els ingredients. Afegim els ous lleugerament batuts i l'extracte de vainilla i els mesclem amb la crema de xocolata. Aboquem la farina, prèviament tamisada, i la barregem a ma fins que no quedi cap grumoll.

Aboquem la crema, que ens quedarà força líquida, en un motlle de 23 cm de diàmetre, prèviament greixat o folrat amb paper d'enfornar. Fiquem el motlle al forn 60 minuts i fins que al punxar amb una broqueta el centre del pastís, aquesta surti neta o amb molles.  Es normal que la superfície del bescuit s'esquerdi. No cal patir perquè després la cobrirem amb la ganache. Esperarem uns 20 minuts abans de desemmotllar el bescuit. 


Preparem la ganache posant en un bol la mantega tallada a trossos i la xocolata ben esmicolada. Fiquem el bol al micro uns 15-20 segons i després mesclem els ingredients amb una espàtula de silicona. La calor residual ens ajudarà a que els ingredients es desfacin. Tornem a ficar el bol al micro, en intervals de 15-20 segons, fins que aconseguim una crema llisa i homogènia. Es millor fer servir el micro en intervals curts, perquè així evitem que se'ns cremi la xocolata.

Deixem refredar la ganache fins que adquireixi una textura semblant a la de la pasta de dents. Es tracta de que tingui prou consistència com per que no regali quan l'aboquem per sobre el bescuit, però no tanta com per que no la puguem repartir bé. Si cal, la podem ficar una estona breu a la nevera per que agafi consistència. Si es solidifica massa, sempre la podem posar uns segons la micro per que quedi més mal·leable. 

Per últim, mesclem tots els ingredients per fer la crema de mascarpone, canyella i cafè amb l'ajuda d'una batedora de varetes, i fins que agafi la consistència del formatge en crema. La crema no ha de ser molt dolça per que el seu sabor contrasti amb el del bescuit de xocolata. Encara que us sembli que és poc dolça o no té massa gust, us recomano no modificar les quantitats. Quan us fiqueu a la boca un tros de pastís acompanyat d'una mica de crema ho entendreu...

Podeu deixar el pastís fora de la nevera d'un dia per una altre, si no fa calor. Així eviteu que la xocolata perdi lluentor i que el bescuit s'endureixi amb el fred. Si opteu per ficar-lo a la nevera, traieu-lo una bona estona abans de servir-lo per que arribi a taula a temperatura ambient.