Ingredients per 4 racions (depenent de la mida del pollastre):
- Un pollastre sencer tallat a quarts
- Una ceba gran
- 1-2 pastanagues
- Tomàquets xerry
- 4 carxofes
- 3 grans d'all
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
- canyella
- farigola i romaní
- una copa vi ranci
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º (180º si feu servir el ventilador). En una safata per anar al forn posem el pollastre tallat a quarts, la ceba pelada tallada a octaus, la pastanaga tallada a rodanxes, els grans d'alls aixafats i els tomàquets xerry sencers. Amanim els ingredients amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra, sal, pebre, canyella i nou moscada i fiquem la safata al forn durant 30 minuts.
Traiem la safata del forn i girem tots els ingredients amb compte. Els reguem amb vi ranci. Afegim la carxofa pelada i tallada a octaus. Tornem a ficar la safata al forn durant 20 minuts baixant la temperatura a 160º (150º amb ventilador).
Tornem a treure la safata del forn, girem els ingredients, i enfornem 20 minuts* més a 150º (140º amb ventilador).
Altra vegada traiem la safata del forn, tornem a girar els ingredients i els banyem amb el líquid de cocció. Enfornem 10 minuts més.*
Apaguem el forn i deixem dintre la safata, màxim 10 minuts, per portar-la després calenta a taula.*
*Els temps i les temperatures són les que diu el llibre, però us aconsello que les ajusteu: cada forn és un món i no és el mateix rostir un pollastre de pagès, que un pollastre més petit. Segons la mida del pollastre haureu de reduir el temps de cocció o us quedarà la carn eixuta.