Rostit al forn amb pollastre i carxofes

Agraeixo quan un llibre de cuina és quelcom més que un recull de receptes i inclou tècniques culinàries. Aquestes t'ajuden a cuinar cada dia i amb els ingredients que tens a ma, i així pots fer les teves pròpies receptes. Un d'aquests llibres és "La Màgia de la Cuina" de la Carme Ruscalleda, del que ja us he parlat en alguna altra ocasió. Entre les moltes tècniques de cuina que explica, està la de rostir al forn carn, verdures o peix. Jo m'he estrenat amb un rostit al forn de pollastre i carxofes del Baix Llobregat. Si cuinem amb el forn no cal invertir tant de temps com quan fas un rostit a la cassola. Gairebé tota la feina la fa el forn. És perfecte per quan no tens massa ganes de cuinar però sí de menjar un bon plat, o has de preparar els tàpers per la feina.


Ingredients per 4 racions (depenent de la mida del pollastre):

  • Un pollastre sencer tallat a quarts
  • Una ceba gran
  • 1-2 pastanagues
  • Tomàquets xerry
  • 4 carxofes
  • 3 grans d'all
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • canyella
  • farigola i romaní
  • una copa vi ranci

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º (180º si feu servir el ventilador). En una safata per anar al forn posem el pollastre tallat a quarts, la ceba pelada tallada a octaus, la pastanaga tallada a rodanxes, els grans d'alls aixafats i els tomàquets xerry sencers. Amanim els ingredients amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra, sal, pebre, canyella i nou moscada i fiquem la safata al forn durant 30 minuts.

Traiem la safata del forn i girem tots els ingredients amb compte. Els reguem amb vi ranci.  Afegim la carxofa pelada i tallada a octaus. Tornem a ficar la safata al forn durant 20 minuts baixant la temperatura a 160º (150º amb ventilador).

Tornem a treure la safata del forn, girem els ingredients, i enfornem 20 minuts* més a 150º (140º amb ventilador).

Altra vegada traiem la safata del forn,  tornem a girar els ingredients i els banyem amb el líquid de cocció. Enfornem 10 minuts més.*

Apaguem el forn i deixem dintre la safata, màxim 10 minuts, per portar-la després calenta a taula.*


*Els temps i les temperatures són les que diu el llibre, però us aconsello que les ajusteu: cada forn és un món i no és el mateix rostir un pollastre de pagès, que un pollastre més petit. Segons la mida del pollastre haureu de reduir el temps de cocció o us quedarà la carn eixuta.