Exposició: El diamant de Badalona (Anís del Mono)

Coincidint amb el 150è aniversari d'aquest licor badaloní, el Museu de Badalona va inaugurar el mes passat una petita exposició que posa l'atenció en la icònica imatge de l'Anís el Mono, la primera beguda alcohòlica que es va envasar en una ampolla diamantada, i la seva relació amb el moviment modernista.


Entre les moltes fàbriques de licor que a finals del segle XIX hi havia a Badalona, la de la família Bosch va destacar per la qualitat del seus productes, la seva presentació -justament l'ampolla diamantada dóna nom a l'exposició- i per les múltiples campanyes publicitàries, moltes d'elles pioneres a la seva època, que van aconseguir que un dels seus licor, l'Anís del Mono fos conegut arreu del món.

A l'exposició podreu veure les petites variacions que la famosa etiqueta d'Anís del Mono ha patit al llarg del temps i també les etiquetes d'altres productes que s'elaboraven a la mateixa fàbrica, i que no han arribat al nostres dies. També descobrireu a quin personatge històric s'assembla el mico de l'etiqueta. Una pista: el personatge en qüestió està relacionat amb la Teoria de l'evolució.

També trobareu les diferents ampolles que al llarg del temps han contingut aquest apreciat licor, inclosa l'ampolla de perfum que va servir d'inspiració per crear l'ampolla diamantada que ha donat la volta al món, i que pintors com Picasso o Salvador Dalí van plasmar a les seves obres. La crítica d'art Gertrude Stein va afirmar que la revolució cubista va ser el resultat d'observar la realitat a través de l'ampolla d'aquest anisat, sense especificar si abans els artistes havien tastat o no el licor....


Les estratègies publicitàries de Vicenç Bosch, de les que també parla l'exposició, i que van ser innovadores a la seva època, van ajudar a posicionar l'Anís el Mono, a nivell internacional. L'enorme ressò del concurs de cartells que va convocar l'any 1897 va traspassar fronteres. El guanyador va ser el pintor modernista Ramon Casas, que de fet se'n va endur tres premis, el primer premi i dos accèssits, pels seus cartells Mono y Mona (primer premi), Con una falda de percal planchá i Dios los cría y ellos se juntan. A l'exposició podreu veure les diferències que Vicenç Bosch va fer en cadascun dels cartells premiats per donar més rellevància a la seva marca.


Per cert, el primer rètol lluminós que es va instal·lar a l'estat espanyol va ser el de l'Anís el Mono a la Plaza del Sol de Madrid, l'any 1913. Un rètol que es va mantenir fins l'any 1975 -exceptuant el període de la Guerra Civil-. El licor també es va publicitar en els transports públics i en els mitjans de comunicació. I no oblidem el quiosc, que dissenyat per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, van fer construir els Bosch a l'estació de tren de Badalona, per vendre petaques per que els passatgers del tren poguessin portar sempre a la butxaca el seu anís.

No falta a l'exposició la carta amb la comanda de "125 litres d'Anisette del Mono" que van fer els organitzador d'una de les expedicions a l'Antàrtida, en concret la del Dr. Jean-Baptiste Charcot l'any 1903, esperant que l'anís ajudés als expedicionaris a suportar "les terribles intempèries australs".

Teniu temps fins al 15 de març per veure aquesta exposició. També us recomano la visita a la fàbrica on encara avui en dia s'elabora l'Anís el Mono, d'estil modernista.  Heu de contactar amb el Museu de Badalona per reservar dia i hora. Aquí podeu enllaçar amb la publicació que vaig fer després de la meva visita a la fàbrica, ara fa uns anys.