I és que durant el segle XVII i XIX Sitges va protagonitzar una de les onades migratòries cap a Amèrica més importants del territori català. Instal·lats sobretot a Cuba i Puerto Rico, els sitgetans van establir una xarxa comercial al nou món que els va permetre dominar mercats en sectors estratègics com els del calçat, el teixit o la destil·lació i fabricació de licors*.
Després de que el govern revolucionari cubà nacionalitzés els actius de la companyia, la seu central que originàriament estava a Santiago de Cuba es va traslladar a Puerto Rico, on actualment es troba la fàbrica de destil·lats més gran del món, encara que Bacardí compta amb d'altres destil·leries repartides arreu del món.
L'exposició està repartida en tres sales. La primera tracta sobre la vida de Facundo Bacardí Massó i de la vinculació dels indians amb Sitges; la segona ens explica el procés d'elaboració del rom Bacardí; i la tercera, el Lounge Bar, on al final de la visita podreu aprendre a fer alguns dels còctels més famosos de la història, com el Mojito, el Cuba Libre o el Daiquiri, que podreu degustar allà mateix o a la terrassa de la Casa Bacardí.
Quan Facundo Bacardí va arribar a Cuba, la classe alta de l'illa bevia begudes importades mentre que la resta de la població consumia aiguardent de canya de sucre. Ell va decidir crear una beguda que fos més refinada que l'aiguardent, i després de deu anys perseverant en la seva idea, va aconseguir destil·lar un rom blanc envellit, pur i transparent, perfecte per mesclar amb altres begudes. Un rom que s'ha convertit en la beguda espirituosa més guardonada de la història, el rom Bacardí Superior.
Per elaborar el seu rom blanc Bacardí va substituir el guarapo o suc de la canya de sucre per melassa, que tenia menys impureses i permetia controlar millor el procés de fermentació. També va investigar per crear un llevat propi i exclusiu. Amb el llevat Bacardí, melassa i aigua desmineralitzada destil·la dos tipus d'aiguardent, l'aiguardent Bacardí i el redestil·lat, que mesclats, filtrats amb carbó vegetal i envellits en bótes de roure francès donaran com a resultat el rom blanc Bacardí Superior.
Visitar la Casa Bacardí també ens permet descobrir el significat de dos dels símbols més distintius de la marca, el famós ratpenat i el cocoter. El primer símbol de saviesa, bona salut i fortuna segons la cultura cubana. I el cocoter, en record del primer cocoter que un dels fills de Facundo Bacardí va plantar en la primera destil·leria de l'empresa a Cuba. Aleshores es va dir que mentre el cocoter visqués també ho faria la companyia. Justament després de la nacionalització de l'empresa pel govern cubà, el cocoter es va assecar. Casualitat o no, des d'aleshores a totes les seus de la companyia hi ha plantat un cocoter.
I després de la visita, en el Lounge Bar un bàrman explica als visitants com fer còctels com el Mojito -a la menta se l'ha d'espantar, aixafant-la entre les mans amb un cop sec, mai trinxar-la-, un Cuba Libre o un Daiquiri, que és la recepta que us porto avui. Podeu trobar més receptes a la pàgina de Casa Bacardí.
Ingredients:
- 50 ml de rom blanc Bacardí Superior
- 25 ml de suc de llimona dolça
- 2 culleradetes de sucre blanc
Mesclem el sucre amb el suc de la llimona dolça fins que es dissolgui. Afegim el rom, un glaçons de gel i gel picat. Mesclem els ingredients. Si tenim una coctelera, sacsegem els ingredients fins que el líquid es refredi. Colem el líquid abans de servir-lo en una copa de còctel, si pot ser gelada, millor.
A la pàgina web trobareu més informació sobre la Casa Bacardí de Sitges, horaris de visites i podreu reservar la vostra entrada.
*Xarxa de Municipis Indians de Catalunya