El passat dissabte 27 de juliol es va celebrar a Manresa el Mercat de Tomàquets a la Plaça de Puigmercadal. El Mercat és una de les principals activitats que cada any s'organitzen per la Festa del Tomàquet del Bages, que aquest any ha fet la seva tercera edició.
I és que el tomàquet s'ha convertit en el protagonista de l'estiu a l'horta bagenca, amb el permís de l'albergínia blanca....El tipus de terra, els diferents microclimes i l'aigua de qualitat i abundant de que disposa la comarca permeten conrear-hi una gran varietat de tomàquets, molt preuats per als consumidors i la restauració. Tots aquests recursos però, no serien res sense la bona feina que estan duent a terme els pagesos de la comarca. Per això també ells han estat presents a la Festa del Tomàquet del Bages, tant venent directament al Mercat de Tomàquets i donant a conèixer les diferents varietats que conreen, com sent protagonistes sobre el terreny de la visita guiada organitzada pel Parc de la Sèquia a diferents explotacions hortícoles de la zona del Poal. Una visita que es va dur a terme el passat dilluns dia 22, i durant la qual es va poder visitar un tram del canal de regadiu de la Sèquia, una de les obres d'enginyeria civil més rellevant de la Catalunya medieval.
El canal de la Sèquia va ser construït al segle XIV arran d'una import sequera que va patir la comarca. Pórta aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. Encara que inicialment era per regar els horts dels voltant de la ciutat, actualment també abasteix d'aigua tota la ciutat de Manresa.
El tomàquet és una fruita originària d'Amèrica Central, que es va introduir a Europa al segle XVI. Inicialment es pensava que era tòxica i només es feia servir com a planta ornamental, per això el seu cultiu no es va començar a generalitzar a Catalunya fins al segle XVIII.
La varietat de tomàquets que es conreen al Bages va evolucionant amb el temps. Les varietats més antigues i més associades a la comarca com l'Esquena verd, el Montserrat o el Rosa ple, conviuen amb altres varietats recentment incorporades a l'horta bagenca com el tomàquet Pare Benet, una varietat molt apreciada a l'Anoia, i que també anomenen tomàquet de Collons de frare o de dos cociols, o el tomàquet Cor de bou, molt identificat amb el Vallès, anomenat també Mamella de monja. Altres varietats nouvingudes són el tomàquet Pebroter, o el Bombeta, arribat directament de França.
A banda de les seves característiques organolèptiques, el tomàquet té poques calories, pel seu alt contingut en aigua, és una gran font de fibra, reguladora de la funció intestinal, i ens aporta vitamines A i C i minerals. A més té licopè, una substància que li dóna el color vermell, i que podria ser eficaç per la prevenció del càncer de pròstata.
Com deia al començament l'horta bagenca té altres productes singulars a l'estiu com l'apreciada albergínia blanca, de carn suau i paladar delicat, i a l'hivern la col verda manresana, més rica en vitamina C que la taronja, i molt gustosa. A més, al rebost bagenc podem trobar altres productes únics com la mongeta de Castellfollit del Boix, de pell fina i gens farinosa, el mató de Montserrat, els vins del DO Pla de Bages, amb dues varietats autòctones de raïm, el mandó i el picapoll, i els seu olis amb varietats pròpies de la comarca, com la Corbella, a la Vall del Cardener, la Verdal a Manresa, i la Vera, en les zones més properes a la comarca del Vallès.
Per conèixer més sobre productes autòctons de la comarca, experiències enogastronòmiques i informació turística en general, us recomano visitar la pàgina Bagesturisme.cat
Informació consultada a Guies del Rebost del Bages (Tomàquets)