Al municipi de Teià, a la comarca del Maresme, podeu visitar la Cella Vinaria, un jaciment arqueològic amb les restes d'un celler de vi de l'època romana. Aquest celler estava ubicat en el territori de l'antiga Laietania romana, on s'elaboraven vins amb molta anomenada en aquella època. El mateix escriptor romà Plini el Vell en parlava de la qualitat dels vins laietans a la seva obra Naturalis Historia. La Laietania romana anava des de la desembocadura del Tordera fins al massís del Garraf i abastava també tot el Vallès i part del Baix Llobregat.
Les restes arqueològiques van ser descobertes l'any 1966 per l'estudiós Lluís Galera. Es van dur a terme excavacions de manera intermitent fins l'any 2004, en el que es posaren al descobert 3.000 m2 de jaciment. El conjunt està format per diverses edificacions disposades de forma esglaonada al voltant d'un espai central obert. S'han localitzat tres sales de premsat de raïm (torcularia) on s'han reproduït dues premses de biga, les més gran d'Europa, cinc dipòsits per la recollida del most (laci), tres espais per trepitjar el raïm (calcatoria), diverses sales d'emmagatzematge i cellers, tant a cobert com a cel obert (cellae vinariae), i altres dependències de treball i d'habitació de la ma d'obra.
La factoria vitivinícola va estar en funcionament des del segles I a.C i fins al V d.C. Durant uns segles el vi laietà fou exportat arreu de l'imperi, principalment per via marítima, i transportat en àmfores.
Repartits per tot el jaciment es poden trobar plafons informatius sobre els diferents espais recuperats del celler. També trobareu informació sobre el procés de vinificació a l'època romana o el tipus de vinya que es conreava. A banda, podeu fer la visita guiada els caps de setmana. La informació sobre els horaris la podeu trobar a la pàgina del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, un edifici construït al costat del jaciment arqueològic. De fet, és en aquest centre on s'inicia la visita, amb un audiovisual sobre les troballes realitzades al jaciment i la seva història, i una petita exposició sobre la cultura romana i la importància del vi en la mateixa, tot enllaçant amb la producció de vi a la zona en la actualitat, inclosa dins de la Denominació d'Origen Alella. Com bé diu el títol de l'exposició: La Cella Vinaria de Vallmora, 22 segles de vi Laietà.
Podeu trobar més informació sobre les activitats que s'organitzen durant l'any al Facebook del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora.