Aquest any he tornat a tenir l'oportunitat de visitar els camps de carxofes del Parc Agrari del Baix Llobregat. En aquesta Ășltima visita ens va acompanyar la cuinera i assessora culinĂ ria Cristina Roig, que ens va donar una parell de receptes elaborades amb carxofes, la d'una amanida de carxofes amb vinagreta de pinyons i magrana i la d'un fals hummus de carxofa, que Ă©s la que us porto avui. Fals hummus perquĂš no pĂłrta cigrons.
Una recepta imprescindible pels amants incondicionals de la carxofa.
Ingredients per a 4 persones:
- 8 cors de carxofa
- 1 cullerada de postres de tahina
- un pessic de sal
- el suc de mitja llimona
- la ratlladura de la pell de mitja llimona
- 1/4 de gra d'all
- un toc de pebre negre mĂČlt
- un bon raig d'oli d'oliva verge extra
- comĂ i pebre vermell i llavors de sĂšsam torrat per decorar
Pelem les carxofes i les anem posant en un bol gran amb aigua i julivert per evitar que s'ennegreixin.
Quan tinguem totes les carxofes pelades, les coem al vapor durant cinc minuts. A continuaciĂł posem els cors cuits en un recipient amb la resta d'ingredients i els triturem fins aconseguim la textura que mĂ©s ens agradi -mĂ©s o menys lĂquida, depenent de la quantitat d'oli que fem servir-. Naturalment podeu ajustar les quantitats dels ingredients al vostre gust. De fet, la primera vegada que feu la recepta, us aconsello no afegir tots els ingredients de cop, sinĂł en petites quantitats. Aneu tastant l'hummus i afegint mĂ©s o menys quantitat de cada ingredient, depenent del vostre gust. Jo, per exemple, vaig acabar afegint mĂ©s quantitat de tahina de la que posa la recepta, perquĂš m'agrada molt el gust del sĂšsam torrat.
Decorem el fals hummus de carxofa amb comĂ, pebre vermell i llavors de sĂšsam, tot opcional.
Per menjar l'hummus podem fer servir bastonets de pa torrat, galetes salades i inclĂșs les mateixes fulles de la carxofa.