Actualment tenim la sort que la cooperativa Tres Cadires ha recuperat aquest licor artesà i ens ofereix un Vi de Nous que fa les delícies dels amants dels vins dolços. Com ells ens diuen, es tracta d'un licor a cavall entre el vi i l'aiguardent on el sucre proporciona la dolçor i les nous verdes l'aroma.
Tres Cadires és una cooperativa de desenvolupament local amb l'objectiu de revitalitzar el territori i vocació de transformació local. És per aquest motiu que trobareu el Vi de Nous en establiments arrelats al territori que aposten per les begudes de la terra i els productes de proximitat.
En aquest cóc trobareu unes postres tradicionals, dels que feien les nostres avies amb productes que fàcilment podeu tenir a casa. Només us caldrà fer-vos amb una ampolla de Vi de Nous, o dues, que també anireu bevent a base de xarrups mentre aneu menjant uns talls d'aquest cóc. Pel meu gust us recomano posar a la nevera el Vi de Nous i consumir-lo fresc.
Ingredients :
- 250 grams de farina
- 200 grams de sucre
- 150 ml. de Vi de Nous
- 50 ml. de llet sencera
- 50 ml. d'oli d'oliva verge extra
- 3 ous mitjans
- 60 grams de panses sense pinyol
- 60 grams de nous pelades
- 2 culleradetes de postres d'impulsor químic (Royal)
Inicialment, farem servir farina blanca de blat i sucre blanc, però us aconsello provar la mateixa recepta amb farina d'espelta i sucre morè integral de canya. En aquest cas obtindreu un cóc encara millor.
Una estona abans de començar a preparar la recepta haureu de posar la meitat de les panses (30 grams) a remullar amb el vi de nous. Recomano que les mantingueu en remull com a mínim una mitja hora.
El primer pas serà separar rovells de les clares i posar-los en un bol. Reservem les clares que haurem de muntar a punt de neu.
Afegim el sucre, la llet i l'oli als rovells d'ou i ho barregem fins a tenir una mescla ben homogènia. Ara escorrem les panses i les reservem, i afegim el vi de nous a la mescla i barregem una estona. Ara és el moment d'incorporar la farina i l'impulsor i batre fins que la barreja sigui ben homogènia i amb un aspecte lleugerament esponjós.
Posem dins la mescla les panses que teníem remullades i la meitat de les nous lleugerament esmicolades. També aboquem al damunt les clares d'ou que ja tenim a punt de neu. Ara, amb una espàtula de fusta, anirem barrejant els ingredients amb moviments suaus, envolvents, de baix a dalt, just per que tots els ingredients quedin ben integrats.
Aboquem la barreja dins del motlle, que ja tenim greixat amb una mica d'oli o mantega, i enfornarem uns 45 minuts a 160º. Després el deixem refredar abans de desemmotllar-lo. I per últim, el gaudim amb els amics acompanyat d'uns xarrups de vi de nous ben fresc.
Nota: En cas de fer servir un motlle rodó, us anirà bé un d'uns 20 centímetres de diàmetre. En cas de fer-ne servir un de rectangular, les mides aproximades seran de 20x24 centímetres.