Ous al plat amb carn picada

Avui us porto una recepta clàssica de la cuina catalana, uns ous al plat. Trobareu mil i una variants d'aquest plat. La que us porto avui té un toc gurmet, el que li donen els ous trufats. Aquests ous els elabora Liderou, una empresa familiar gironina  amb més de cent anys d'història. Els ous trufats són ous frescos que adquireixen el gust i l'aroma de la tòfona mitjançant la closca, que és porosa. Pots substituir els ous normals per ous trufats i així aconseguiràs donar un toc gurmet als teus plats.



Ingredients per a 4 persones:
  • 4 ous trufats Liderou
  • 1 ceba mitjana 
  • 1 gra d'all
  • 200gr de carn de porc picada
  • 250ml de brou de carn
  • 1 culleradeta de farina blanca
  • 50ml de vi ranci 
  • Oli d'oliva verge extra 
  • Sal i pebre. 

Comencem sofregint la ceba picada ben fina amb un raig d'oli. Quan comenci a canviar de color hi afegim un gra d'all també picat ben fi. Anirem remenant a foc suau fins que la ceba estigui ben cuita, però sense arribar al punt de caramel.

Ara afegim la carn picada que anirem remenant per tal que es vagi desfent i ens quedi ben menuda. La deixem coure el just per que perdi el color de crua, la salpebrem i afegim el vi ranci que deixarem reduir un o dos minuts. Afegim una culleradeta de farina, la barregem bé i la deixem coure un parell de minuts. Ara ja només queda abocar-hi el brou de carn i deixar coure entre 10 i 12 minuts a foc suau a partir del moment en que arrenqui el bull.

Escalfem el forn a 180°. Posem els ous en safates individuals, o cassoletes de fang, els salpebrem al gust, tapem el rovell amb mitja closca per evitar que es cogui en excés i enfornem uns 2 o 3 minuts. Ja només queda repartir la carn a les cassoles, al voltant del rovell que mantindrem tapat amb la closca, i acabarem d'enfornar uns 5 minuts més. Si us agrada l'ou més cuit, el podeu deixar una mica més de temps. Retirem la closca i servim. L'única dificultat d'aquest plat es retirar la closca amb compte, sense que se'ns trenqui el rovell, com ha passat a la foto. Si passa això la presentació del plat no serà tan polida, però el plat estarà igual de bo.